Militanti z aš-Šabábu prisahali vernosť Islamskému štátu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Somalsko militanti aš Šabáb
Cieľom amerického útoku boli vodcovia militantnej skupiny aš-Šabáb. Foto: SITA/AP

NEW YORK 9. novembra (WebNoviny.sk) – Somálska militantná skupina aš-Šabáb prisahala vernosť extrémistickej organizácii Islamský štát (IS). Na rokovaní Bezpečnostnej rady OSN to dnes uviedol somálsky premiér Omar Sharmarke. Ten zároveň varoval pred hrozbou, ktorá z takéhoto spojenectva vyplýva pre Somálsko a štáty na východe Afriky.

Počas dnešného rokovania Sharmarke zároveň vyzval Bezpečnostnú radu, aby Somálsku poskytla pomoc v boji s aš-Šabábom skôr, ako sa militantom poskytne významnú podporu Islamský štát, ktorý zatiaľ operuje najmä v Sýrii a Iraku.

„Somálsko si nemôže dovoliť poskytnúť (Islamskému štátu) priestor na využitie a zvrátenie ťažko vydobytého pokroku vo svojej bezpečnostnej situácii,“ uviedol somálsky premiér.

„Preto potrebujeme podporu BR viac ako kedykoľvek predtým… aby stála pri Somálsku a znemožnila IS mu preskupiť svoje sily a/alebo vytvoriť novú hrozbu pre Somálsko a celú oblasť,“ dodal Sharmarke.

Aby IS nerozšíril svoju pôsobnosť aj na Somálsko, je podľa Sharmarkeho dôležité, aby došlo k čo najrýchlejšiemu vyriešeniu krízy v Jemene, z ktorého by si islamisti mohli urobiť „odrazový mostík“ pre ďalšie výboje.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Aš-ŠabábIslamský štát