Kurdi spustili ofenzívu na znovudobytie mesta Sindžár

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Irak
Foto: SITA/AP

BAGDAD 12. novembra (WebNoviny.sk) – Kurdská regionálna bezpečnostná rada v severnom Iraku dnes oznámila, že jej bojovníci v rámci novej ofenzívy dobyli strategickú cestu v blízkosti mesta Sindžár, čím extrémistickú organizáciu Islamský štát (IS) odrezali od jednej z jej najdôležitejších zásobovacích trás. Rada ďalej uviedla, že jej bojovníci z kurdských oddielov péšmarga sa dostali až na hlavnú cestu 47, ktorá nepriamo spája dve najväčšie bašty extrémistickej organizácie – mesto Rakka v Sýrii a mesto Mósul v Iraku. Vo vyhlásení rady sa spomína, že Kurdi sa dostali na hlavnú cestu v rôznych oblastiach.

Štátna televízia Irákíja medzitým informovala, že kurdské oddiely péšmarga sa v rámci operácie prebojovali aj k úradu starostu mesta Sindžár. Cieľom novospustenej operácie je znovu získať horské mesto Sindžár z rúk IS. Kurdskí predstavitelia zatiaľ nepotvrdili informáciu o bojových úspechoch svojich oddielov. Svetové agentúry už dnes ráno priniesli správy, že kurdské polovojenské sily péšmarga, podporované koaličnými náletmi pod velením USA, spustili operáciu zameranú na opätovné dobytie Sindžáru. V dnešnom skoršom vyhlásení Kurdskej regionálnej bezpečnostnej rady sa uvádzalo, že približne 7500 bojovníkov z kurdských oddielov péšmarga sa blíži k horskému mestu z troch frontov. Vo vyhlásení sa tiež spomínalo, že Kurdi si želajú zriadiť „dôležitú nárazníkovú zónu“ na ochranu mesta a jej obyvateľov pred delostreleckým útokom IS.

Koaličné sily podnikali vopred intenzívne nálety na Sindžár, pričom rôzne skupiny kurdských milícií sa zatiaľ premiestňovali cez rovnomennú horu, aby mohli začať ofenzívu. IS dobyl Sindžár pred vyše rokom a zabil a zotročil tisíce jeho obyvateľov, jezídov. Dobytie mesta bolo podnetom na to, aby USA začali nálety v Iraku proti týmto militantom, pripomenula agentúra Reuters.

Sindžár má symbolický a strategický význam, pretože sa rozkladá po oboch stranách hlavnej cesty spájajúcej bašty IS v Iraku a Sýrii – mestá Mósul a Rakka.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Islamský štát