Väčšina Rusov sa obáva hroziaceho teroristického útoku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Teroristický útok v Burgase
Najmenej šiesti ľudia prišli v stredu poobede o život pri výbuchu autobusu s izraelskými turistami na letisku v bulharskom letovisku Burgas. Prvý útok proti izraelskému cieľu na bulharskom území si vyžiadal aj vyše 30 zranených. Podľa bulharských médií zomrelo až sedem ľudí. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu už z útoku obvinil Irán. "Všetky stopy vedú k Iránu," vyhlásil a zdôraznil, že Izrael bude ostro reagovať na "iránsky teror". Teherán obvinenia poprel. Foto: SITA/AP

Moskva 15. november (WebNoviny.sk) – Vyše polovica Rusov – 58 percent – sa obáva, že by sa ich príbuzní mohli stať obeťou teroristického útoku, a takmer 48 percent si myslí, že k takémuto incidentu by mohlo dôjsť v blízkej budúcnosti. Vyplýva to z celonárodného prieskumu verejnej mienky, ktorý realizoval minulý mesiac ruský nezávislý sociologický inštitút Levada na vzorke 1600 dospelých Rusov. Výsledky inštitút zverejnil dnes, informovala o nich agentúra DPA.

Tri štvrtiny opýtaných (76 percent) považujú militantnú organizáciu Islamský štát (IS) za schopnú zorganizovať teroristický útok proti ruským občanom. Na druhej strane len jedna štvrtina z nich (26 percent) sa obáva podobnej hrozby zo strany extrémistických skupín z Čečenska či z iných častí nepokojného Kaukazu. Takmer všetky veľké teroristické útoky, ku ktorým došlo v Rusku počas uplynulého desaťročia, sú pritom spájané práve s kaukazskými teroristickými skupinami, pripomenula DPA. Mnohí z týchto militantov však v súčasnosti pravdepodobne bojujú práve na strane IS.

Ruský prezident Vladimir Putin ešte minulý mesiac vyslovil odhad, že na Blízkom východe bojuje na strane IS 5000-7000 ruských občanov. Rusko zároveň v septembri začalo s intenzívnym bombardovaním pozícii IS a ďalších extrémistických skupín v Sýrii. Sinajská odnož IS sa zároveň prihlásila k zodpovednosti za pád ruského lietadla s 224 cestujúcimi na palube, ku ktorému došlo 31. októbra na Sinajskom polostrove. Havária je doposiaľ najsmrtiacejšou v histórii ruského komerčného letectva, pričom takmer všetky obete boli Rusi.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Vladimir Putin