Útoky v Paríži odsúdil aj Hizballáh, Hamas a Islamský džihád

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Nasralláh
Šéf Hizballáhu Hassan Nasralláh Foto: SITA, AP

Bejrút 15. novembra (WebNoviny.sk) – Vodcovia militantných hnutí Hizballáh, Hamas a Islamský džihád v sobotu odsúdili teroristické útoky v Paríži, ku ktorým sa prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát (IS). Tieto útoky islamistov s vyše 120 obeťami na životoch majú byť odvetou za politiku Paríža na Blízkom východe a za urážky proroka Mohameda, uviedol IS vo svojom vyhlásení. Generálny tajomník libanonského šiitského proiránskeho hnutia Hizballáh Hasan Nasralláh v televíznom prejave označil útoky v Paríži za „slepý terorizmus“ a poznamenal, že „náš ľud v tomto regióne pozná veľmi dobre terorizmus, akého sa Islamský štát dopustil vo francúzskom hlavnom meste.“

Nasralláh spomenul aj nedávne samovražedné atentáty v Bejrúte, pri ktorých zahynulo 43 ľudí. Odohrali sa na juhu libanonskej metropoly považovanom za baštu hnutia Hizballáh, ktorého jednotky bojujú v občianskej vojne v Sýrii po boku vládnej armády vernej prezidentovi Bašárovi Asadovi. Sériu útokov v Paríži ostro odsúdilo aj palestínske hnutie Hamas, ktoré súčasne vyjadrilo sústrasť rodinám obetí a zaželalo Francúzsku návrat k bezpečnosti.

Obrazom: Teroristické útoky v Paríži

Vysokopostavený predstaviteľ hnutia Islamský džihád Náfiz Azzám tiež odmietol atentáty v Paríži a pred novinármi vyhlásil, že „islam nedovoľuje takúto ľubovôľu a svojvoľné zabíjanie.“ Hamas a Islamský džihád sa pritom v minulosti prihlásili k zodpovednosti za spáchanie sérií samovražedných atentátov, pri ktorých prišli o život stovky Izraelčanov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať