Barack Obama odmietol vyslať pozemné sily do boja s IS

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Barack Obama
Americký prezident Barack Obama sa vo svojom vystúpení zmienil aj o dohode o jadrovom programe Teheránu. Foto: SITA/AP

Belek 16. novembra (WebNoviny.sk) – Americký prezident Barack Obama dnes povedal, že by bola „chyba“ vyslať pozemné sily do Sýrie do boja s militantmi Islamského štátu (IS), pretože by to viedlo k stratám na životoch bez toho, aby to riešilo korene problému.

„Toto nie je… tradičný vojenský súper,“ povedal na tlačovej konferencii po summite skupiny G20 v Turecku. „Môžeme opätovne dobyť územie a – ak tam necháme našich vojakov – udržať si ho, ale to nevyrieši základný problém eliminácie dynamiky, ktorá produkuje takýto druh násilných extrémistických skupín,“ citovala Obamu tlačová agentúra DPA.

Americký prezident poznamenal, že Američanmi vedené letecké útoky na IS dosahujú pokrok, ale varoval: „Ak chceme, aby bol tento pokrok udržateľný, viac krajín musí posilniť zdroje, ktoré si tento boj vyžaduje.“

Obama dnes tiež povedal, že medzi utečeneckú krízu a terorizmus nemožno položiť znamienko rovnosti a že by USA nemali robiť rozdiely medzi kresťanskými a moslimskými utečencami. „Ľudia, ktorí utekajú zo Sýrie, sú tí najviac postihnutí terorizmom. Sú tí najzraniteľnejší, čo sa týka dôsledkov občianskej vojny a konfliktu. Sú to rodičia. Sú to deti. Sú to siroty a je veľmi dôležité… aby sme neuzatvárali naše srdcia pred obeťami takéhoto násilia.“

Obrazom: Teroristické útoky v Paríži

Obama tiež v narážke na niektorých členov Republikánskej strany, povedal, že by mali nasledovať príklad bývalého prezidenta Georga W. Busha a nepovažovať boj proti terorizmu za boj proti moslimom. „USA musia zintenzívniť úsilie a urobiť svoj diel,“ citovala ho agentúra Reuters.

V reakcii na teroristické útoky v Paríži sa Francúzsko a USA dohodli na vzájomnom informovaní sa o svojich spravodajských a vojenských operáciách, pokračoval Obama. Doplnil, že by to malo okrem iného uľahčiť aj výmenu informácií o hrozbách zo strany IS.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Barack Obama
Firmy a inštitúcie Islamský štát