Štáty USA odmietajú po útokoch v Paríži sýrskych utečencov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Utečenci
Foto: SITA/AP

Austin 16. novembra (WebNoviny.sk) – Päť amerických guvernérov dnes oznámilo, že vo svojich štátoch nepovolia usadiť sa utečencom zo Sýrie, a pridalo sa tak k Alabame a Michiganu. Guvernéri tvrdia, že po piatkových krvavých útokoch v Paríži považujú za príliš nebezpečné vpustiť na svoje územie ľudí z vojnou zničenej krajiny.

Republikánski guvernéri Greg Abbott z Texasu, Asa Hutchinson z Arkansasu, Mike Pence z Indiany, Bobby Jindal z Louisiany a Phil Bryant z Mississippi vyhlásili, že ich štáty už nebudú podporovať cieľ administratívy prezidenta Baracka Obamu, ktorým je prijatie väčšieho počtu sýrskych utečencov v nasledujúcich rokoch.

„Texas sa nemôže zúčastňovať na žiadnom programe, ktorého výsledkom bude premiestnenie sýrskych utečencov do Texasu, pretože ktorýkoľvek z nich môže byť napojený na teroristov,“ napísal dnes Abbott v otvorenom liste Obamovi. „Vy ani žiadny iný federálny predstaviteľ nemôžete zaručiť, že sýrski utečenci sa nebudú podieľať na nejakej teroristickej činnosti,“ dodal texaský guvernér, ktorého citovala tlačová agentúra Reuters.

Obrazom: Teroristické útoky v Paríži

Nie je však jasné, na základe akej právomoci či zákona guvernéri zastavia prijímanie utečencov vo svojich štátoch, upozornili právni experti. „Právomoci v oblasti prisťahovalectva má federálna vláda. Ak ona prijme sýrskych utečencov, budú tu,“ uviedla profesorka práva na Právnickej fakulte Harvardovej univerzity Deborah Ankerová, ktorá sa špecializuje na prisťahovalecké záležitosti.

„Ľudia neprichádzajú na štátnu hranicu. Do krajiny ich vpúšťa federálna vláda,“ dodala. Rozhodnutie prestať prijímať utečencov zo Sýrie nasledovalo tri dni po tom, ako strelci a samovražední bomboví útočníci, údajne z extrémistickej organizácie Islamský štát (IS), zabili 129 ľudí pri sérii koordinovaných útokov v Paríži. Išlo o najhoršie takéto násilie vo Francúzsku od druhej svetovej vojny.

Na tele jedného z útočníkov sa našiel sýrsky pas. Ukázalo sa, že jeho držiteľ prešiel v októbri cez Grécko. To ešte zvýšilo obavy, že do Európy sa vo vlne sýrskych utečencov dostali aj teroristi. Vojna v Sýrii trvá už piaty rok a unikajú pred ňou milióny ľudí. Spojené štáty prijali vo federálnom fiškálnom roku, ktorý sa skončil 30. septembra, 1682 sýrskych utečencov, čo je prudký nárast oproti 105 utečencom v predchádzajúcom roku. Najväčší počet ľudí utekajúcich pred vojnou prijali štáty Texas, Kalifornia a Michigan.

Americký minister zahraničných vecí John Kerry v septembri vyhlásil, že Spojené štáty nasledujúce dva roky zvýšia počet utečencov, ktorých prijímajú z celého sveta, a to o 15.000 za rok. Takže celkovo to bude 100.000 prijatých ročne do roku 2017.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme, nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe John KerryMike Pence