Obama vyzval Rusko, aby sa zameralo na Islamský štát

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Americký prezident Obama bol prvýkrát vo väzení a dal väzňom sľub
Barack Obama ako prvý úradujúci prezident USA navštívil federálne väzenie. O svoje životné príbehy sa s ním počas jeho návštevy väznice podelili šiesti väzni odsúdení za nenásilnú drogovú trestnú činnosť. Foto: SITA/AP

Kuala Lumpur 22. novembra (WebNoviny.sk) – Rusko by malo prijať strategické rozhodnutie a ísť po extrémistickej skupine Islamský štát (IS) a nie po jednotkách umiernenej opozície, ktorá sa pokúša zosadiť sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Vyhlásil to v nedeľu americký prezident Barack Obama v závere summitu lídrov Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN) v malajzijskej metropole Kuala Lumpur, napísala agentúra Reuters.

Obama svojmu ruskému partnerovi Vladimirovi Putinovi v ich poslednom spoločnom rozhovore povedal, že by sa mali zamerať na tých, ktorí zabili ruských občanov. Rusko sa podľa Obamu zatiaľ nepriklonilo ku zmene v Sýrii, ktorá by počítala s odstavením Asada od moci, súhlasilo však s procesom politickej zmeny. Šéf Bieleho domu doplnil, že USA ani ich medzinárodní partneri „nepovolia“ v boji proti IS, chytia jej vodcov a odstrihnú financovanie tejto skupiny. Zdôraznil, že svet nebude akceptovať extrémistické útoky v Paríži a inde ako „novú samozrejmosť“.

Obrazom: Teroristické útoky v Paríži

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun vyzval v Kuala Lumpure Rusko a Spojené štáty, aby na vykorenení terorizmu spolupracovali. „Všetci títo teroristi a extrémistická ideológia by mali byť porazení v mene ľudskosti,“ uviedol Pan Ki-mun na summite lídrov ASEAN. „V tomto mene by sme sa mali zjednotiť,“ dodal s tým, že svet by mal preukázať solidaritu a postaviť sa spoločnému nepriateľovi IS a ďalším extrémistom a teroristickým skupinám.

Na medzinárodnú spoluprácu v boji proti terorizmu vyzval už v sobotu aj šéf Kremľa Putin, ktorý reagoval na piatkový útok militantov na luxusný hotel v Mali. Rukojemnícku drámu v Bamaku neprežilo 19 ľudí vrátane šiestich Rusov. Po teroristických útokoch v Paríži, ktoré pripravili o život 130 civilistov, francúzsky prezident Francoise Hollande navštívi v utorok Obamu v Bielom dome. Vo štvrtok ho čaká podobná strategická schôdzka s ruským lídrom Putinom v Kremli.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Barack ObamaPan Ki-munVladimir Putin
Firmy a inštitúcie Islamský štátOSN Organizácia Spojených národov