V Belgicku zatkli 21 ľudí, terorista Abdeslam uniká

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Foto: SITA, AP

BRUSEL 23. novembra (WebNoviny.sk) – Na 21 sa dnes zvýšil počet osôb zatknutých belgickou políciou počas protiteroristickej operácie v Bruseli a širšom okolí vrátane miest Liége a Charleroi, oznámila belgická federálna prokuratúra. Informovali o tom svetové agentúry.

Polícia podnikla od nedele večera okolo 20 razií, medzi zatknutými však stále nie je hľadaný Salah Abdeslam, jeden zo skupiny atentátnikov z Paríža.

Úrady dnes podľa agentúry DPA potvrdili, že od nedele predviedli na vypočutie 21 osôb. „Všetky predmety zhabané počas domových prehliadok momentálne skúmame,“ uvádza sa vo vyhlásení prokuratúry s tým, že pri jednej z razií sa našlo 26.000 eur. Polícia prehľadala ďalších päť domov v bruselskom regióne a dva v oblasti Liége.

Prokuratúra doplnila, že vozidlo značky BMW, ktoré v nedeľu utieklo pred políciou v meste Liége, bolo identifikované a zistilo sa, že „s prebiehajúcou operáciou nemá nijaký súvis“. Podľa niektorých správ, ktoré sa v nedeľu objavili v médiách, mal totiž hlavný podozrivý v parížskych teroristických útokoch utekať z Belgicka vo vozidle značky BMW. Vidieť ho mali na diaľnici E40 smerom k nemeckej hranici.

V uliciach Bruselu a celého bruselského regiónu platí už tretí deň mimoriadna bezpečnostná situácia. Vláda nasadila armádu a políciu, ktorej hliadky strážia citlivé ciele a dôležité inštitúcie. K ďalšiemu zrevidovaniu bezpečnostnej situácie a prehodnoteniu stupňa ohrozenia v bruselskom regióne dôjde na zasadnutí bezpečnostného kabinetu dnes popoludní.

Obrazom: Policajné razie v Belgicku

Zavreté školy, metro a obmedzená doprava

Belgický premiér Charles Michel v nedeľu večer po krízovom zasadnutí Národnej bezpečnostnej rady oznámil, že pre bruselský región s 1,2 milióna obyvateľov zostáva minimálne do dnes v platnosti štvrtý, najvyšší stupeň ohrozenia, vyhlásený v sobotu, čo znamená, že hrozba útoku je „vážna a bezprostredná“. „Čoho sa obávame, je útok podobný tomu, ktorý sa stal v Paríži, niekoľko jednotlivcov by mohlo v tom istom čase spustiť niekoľko útokov na viacerých miestach,“ povedal na tlačovom brífingu.

Okrem výluk mestskej dopravy a obmedzenia obchodnej, kultúrnej a športovej činnosti sa vládne nariadenie týka aj škôl, ktoré v bruselskom regióne zostanú dnes zatvorené. Pre zvyšok krajiny platí tretí stupeň, čo znamená možnú a pravdepodobnú hrozbu.

Európska rada ruší stretnutia, euroúradníci precujú z domu

Televízna stanica RTBF informovala, že niektoré veľké belgické podniky, úrady či bankové inštitúcie vyzvali svojich zamestnancov, aby kvôli teroristickej hrozbe pracovali z domu.

Na vyhlásenie najvyššieho stupňa ohrozenia reagovali aj európske inštitúcie. Generálny sekretariát Rady Európskej únie v nedeľu večer rozhodol o zvýšení vlastného stupňa ohrozenia zo „žltého“ na „oranžový“. Mnohí euroúradníci budú mať v pondelok „flexibilný pracovný režim“, čo zahŕňa možnosť pracovať z domu. Európska rada ruší naplánované stretnutia, návštevy, pohovory a rokovania s osobami, ktoré nie sú jej zamestnancami.

Luxemburské predsedníctvo v EÚ v tejto súvislosti oznámilo, že zrušilo väčšinu menej podstatných pracovných stretnutí naplánovaných na pondelok v Bruseli. Nebolo zrušené zasadnutie ministrov financií eurozóny (Euroskupina), ktoré sa bude venovať rozpočtovým otázkam členských krajín EÚ, ani zasadnutie Rady EÚ pre školstvo. Rokovania ministrov financií a ministrov školstva prebehnú za sprísnených bezpečnostných podmienok.

Kanadská vláda oznámila, že kvôli teroristickej hrozbe bude až do odvolania uzatvorené veľvyslanectvo Kanady v Bruseli a bude poskytovať iba núdzové konzulárne služby. Kanaďanov zdržiavajúcich v Belgicku vyzvala na zvýšenú opatrnosť, informovala televízia CBC.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Charles MichelSalah Abdeslam