NATO vyzvalo Turecko, aby zachovalo rozvahu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Turecko
Foto: SITA/AP

Brusel 24. novembra (WebNoviny.sk) – Zástupcovia členských štátov NATO vyzvali Turecko, aby zachovalo rozvahu po dnešnom incidente, keď turecká stíhačka F-16 zostrelila ruské bojové lietadlo Su-24.Diplomati po mimoriadnej schôdzke v Bruseli pre agentúru Reuters uviedli, že zatiaľ čo nikto zo zástupcov 28 členských štátov NATO neobhajoval ruskú akciu, mnohí vyjadrili obavy z toho, že Turecko nevyprevadilo ruský stroj zo svojho vzdušného priestoru.

„Existujú aj iné spôsoby, ako zvládnuť takéto incidenty,“ povedal jeden z diplomatov. Šéf NATO Jens Stoltenberg po schôdzke vyzval na zachovanie pokoja a vzájomnú komunikáciu medzi Moskvou a Ankarou, informovala agentúra DPA.

Stoltenberg uviedol, že je potrebné pracovať na vývoji a posilnení mechanizmu, ktorý by zabránil takýmto incidentom v budúcnosti. Dodal, že NATO stojí pri Turecku a podporuje jeho územnú celistvosť.

Moskva uviedla, že stroj sa v čase tureckého útoku nachádzal v sýrskom vzdušnom priestore a po zostrelení dopadol na sýrske územie. Ankara ale tvrdí, že ruské lietadlo ignorovalo výstrahy a vletelo do tureckého vzdušného priestoru.

Po zostrelení Su-24 tureckým letectvom zahynul pilot

Po katapultáži z dvojmiestneho ruského bojového lietadla Su-24, ktoré dnes po údajnom narušení vzdušného priestoru Turecka, zostrelili stíhačky tureckých vzdušných síl, zahynul pilot lietadla. Toho počas letu na padáku zastrelili zo zeme sýrski povstalci. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie generálneho štábu ruských ozbrojených síl.

Podľa generálneho štábu ďalší príslušník ruských ozbrojených síl zahynul dnes počas akcie zameranej na záchranu členov posádky zostreleného lietadla, keď vrtuľník s nezisteným počtom ľudí na palube zasiahla raketa vystrelená sýrskymi vzbúrencami. Ostatných členov posádky vrtuľníka sa údajne podarilo evakuovať do bezpečia.

V dôsledku zostrelenia ruského bojového lietadla tureckými vzdušnými silami prerušilo Rusko vojenské styky s Tureckom a do pobrežných vôd západosýrskej provincie Lázikíjá vysiela svoju vojnovú loď.

Erdogan: Dve ruské lietadlá narušili náš vzdušný priestor, jedno bolo zostrelené

Právo Turecka brániť svoje štátne hranice zdôraznil v reakcii na dnešné zostrelenie ruského lietadla typu Su-24 turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Podľa jeho slov turecký vzdušný priestor narušili dve ruské lietadlá, pričom jedno z nich bolo zostrelené.

Na Erdoganove slová, ktoré odzneli počas recepcie pri príležitosti Dňa učiteľov v Ankare, reagovali prítomní potleskom, informovala agentúra DPA. Turecký prezident kritizoval nálety ruských vzdušných síl na severozápade Sýrie, pričom však Ruskú federáciu konkrétne nemenoval.

Konštatoval však, že pod zámienkou bombardovania postavení tzv. Islamského štátu dochádza k útokom na Turkménov v regióne. Agentúra DPA pripomenula, že vláda v Ankare podporuje turkménskych povstalcov v Sýrii, bojujúcich proti tamojšiemu režimu prezidenta Bašára Asada.

Rudskoj: Turecká stíhačka pri útoku narušila sýrsky vzdušný priestor

Turecká stíhačka narušila sýrsky vzdušný priestor, keď dnes zostrelila ruské bojové lietadlo. Vyhlásil to náčelník operačného oddelenia generálneho štábu ruskej armády Sergej Rudskoj, ktorého citovala spravodajská stanica BBC.

Generálporučík Rudskoj uviedol, že „budú prijaté opatrenia na posilnenie protivzdušnej obrany“ a „akékoľvek ciele predstavujúce pre nás potenciálnu hrozbu budú zničené“. Doplnil, že v sýrskej provincii Lázikíjá budú rozmiestnené ďalšie zbrane.

Ruské ministerstvo obrany zároveň oznámilo, že zintenzívni operácie v Sýrii a preruší vojenské kontakty s Tureckom.

Podľa agentúry TASS Rudskoj k incidentu uviedol, že ruské bojové lietadlo Su-24 nenarušilo turecké hranice. „Potvrdili to údaje sýrskej protivzdušnej obrany.

Navyše podľa údajov rádiolokačného prieskumu leteckej základne Humajmím bolo zaznamenané narušenie vzdušného priestoru Sýrie útočiacim lietadlom tureckých vzdušných síl,“ informoval Rudskoj.

Podľa neho nebol zaregistrovaný pokus tureckého lietadla nadviazať rádiový alebo vizuálny kontakt s ruským lietadlom. „Bolo zasiahnuté raketou nad sýrskym územím. Dopadlo na sýrske územie, štyri kilometre od (tureckých) hraníc,“ dodal.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Jens StoltenbergRecep Tayyip ErdoganTayyip Erdogan
Firmy a inštitúcie NATO Organizácia Severoatlantickej zmluvy