Rusko po zostrelení stíhačky varuje pred vážnymi dôsledkami

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Stíhačka
Turci v utorok zostrelili ruskú nadzvukovú stíhačku. Foto: Haberturk TV via AP

MOSKVA 25. novembra (WebNoviny.sk) – Ruský premiér Dmitrij Medvedev v stredu vyhlásil, že zostrelenie ruskej stíhačky SU-24 raketou vypálenou z tureckej F-16 by mohlo mať za následok zrušenie spoločných projektov. Informovala o tom agentúra Interfax.

Medvedev vyhlásil, že incident podkopal dlhoročné dobré vzťahy medzi Ruskom a Tureckom, a to aj v ekonomike a humanitárnej oblasti. Uviedol, že túto škodu bude ťažké napraviť, a varoval, že jej priamym dôsledkom môže byť vypovedanie celého radu významných spoločných projektov a strata postavenia tureckých firiem na ruskom trhu.

Ako pripomenul Interfax, Rusko už predtým avizovalo prerušenie vojenských kontaktov s Tureckom. Ruský premiér v súvislosti s utorkovým incidentom poukázal aj na vyostrenie vzťahov medzi Ruskom a NATO, ktoré sa však podľa neho nedá ospravedlniť nijakými záujmami vrátane ochrany štátnych hraníc. Ruský prezident Vladimir Putin ešte v utorok označil raketový útok na ruskú stíhačku za „ranu do chrbta, zasadenú spolupáchateľmi teroristov“, a upozornil, že tento incident bude mať vážne dôsledky na rusko-turecké vzťahy.

Jedného z pilotov surovo zabili džihádisti

Ruský veľvyslanec v Paríži Alexandr Orlov v stredajšom interview pre rozhlasovú stanicu Europe 1 bez uvedenia zdroja povedal, že jednému z dvoch pilotov ruského stíhacieho bombardéra Su-24 zostreleného Tureckom sa podarilo katapultovať a z miesta pádu ujsť. Krátko na to sa ho ujala sýrska armáda, ktorá ho následne prepravila na ruskú základňu v Sýrii. Druhý pilot utrpel zranenia, keď vyskočil zo zasiahnutého lietadla s padákom. Na zemi ho potom surovým spôsobom zabili džihádisti operujúci v danej oblasti, tvrdí Orlov.

https://www.youtube.com/watch?v=7YtNI66ukDg

Utorkový incident s ruským lietadlom, ktoré bolo súčasťou ruskej letky na misii v Sýrii, vyvolal napätie vo vzťahoch medzi Tureckom a Ruskom.

Orlov však v stredajšom rozhovore uviedol, že napriek napätiu v diplomatických vzťahoch medzi Ruskom a Tureckom je vznik koalície proti Islamskému štátu (IS) ešte stále možný. Vo vysielaní stanice Europe 1 Orlov dodal, že podľa jeho názoru je stále možné zvažovať o vzniku koalície s Francúzskom, Spojenými štátmi a „dokonca aj s Turkmi, ak by to chceli“.

Na margo Turecka však Orlov uviedol, že je „komplicom Dáišu (Islamského štátu)“ a v konflikte hrá proti Islamskému štátu „nejednoznačnú rolu“. Ruský diplomat vysvetlil, že Ankara je síce súčasťou medzinárodnej koalície, ktorá útočí na IS, ale súčasne od islamistov nakupuje ropu.

Lietadlo dopadlo na sýrske územie

Podľa Moskvy ruský bombardér zostrelilo turecké lietadlo F-16 počas letu nad územím Sýrie. Lietadlo dopadlo na sýrske územie, do oblasti vzdialenej štyri kilometre od hraníc s Tureckom. Ankara, ktorá už niekoľkokrát namietala proti narušovaniu svojho vzdušného priestoru ruským vojenským letectvom, však informovala, že ruské lietadlo ignorovalo opakované výstrahy a vletelo do tureckého vzdušného priestoru, pričom ho zostrelila turecká stíhačka F-16.

Moskva túto verziu odmieta. V súvislosti s utorkovým incidentom ruská agentúra na podporu cestového ruchu (Rosturizm) odporučila cestovným kanceláriám, aby pozastavili predaj leteniek do Turecka. Podľa agentúry Interfax niektoré cestovné kancelárie zvažujú, že zrušia zájazdy do Turecka, kam vypravia len prázdne lietadlá, aby do vlasti doviezli dovolenkujúcich ruských turistov.

Kerry telefonoval s Lavrovom

Americký minister zahraničných vecí John Kerry telefonoval dnes s ruským rezortným partnerom Sergejom Lavrovom, pričom vyzval na zachovanie pokoja a dialóg medzi Moskvou a Ankarou.

Kerry „zdôraznil potrebu, aby obe strany nedovolili po tomto incidente eskaláciu napätia medzi oboma krajinami alebo v Sýrii“, informoval rezort americkej diplomacie vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra Reuters.

„Minister vyjadril sústrasť nad stratou života pri včerajšom incidente s Tureckom. Vyzval na zachovanie pokoja a dialóg medzi predstaviteľmi Turecka a Ruska v nadchádzajúcich dňoch“, uviedlo americké ministerstvo s tým, že Kerry „zdôraznil význam pokroku smerom k diplomatickému riešeniu v Sýrii“.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Dmitrij MedvedevJohn KerryVladimir Putin