Turci nás nevarovali, tvrdí navigátor zo zostreleného stroja

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Su 24
Ruské bojové lietadlo Su-24. Foto: SITA/AP

MOSKVA 25. novembra (WebNoviny.sk) – Zachránený navigátor ruského bojového lietadla Su-24, ktoré v utorok zostrelila turecká stíhačka F-16, vyhlásil, že jeho stroj počas letu nad Sýriou nenarušil vzdušný priestor Turecka a nedostal ani varovanie.

„Je to vylúčené, ani na jednu sekundu, najmä preto, že sme leteli vo výške 6000 metrov a počasie bolo jasné,“ povedal novinárom navigátor Konstantin Murachtin, ktorého citovala agentúra TASS.

Kapitán Murachtin uviedol, že žiadne varovanie o narušení tureckého vzdušného priestoru nedostali – ani vizuálne, ani prostredníctvom rádiového spojenia.

„Nebol vôbec žiadny kontakt. Preto sme pokračovali v bojovom kurze v normálom režime. Ak by nás chceli varovať, mohli sa ukázať, letiac v paralelnom kurze. To sa ale nestalo. Raketa zasiahla chvost nášho lietadla neočakávane. Ani sme ju nevideli, aby sme mohli urobiť protiraketový manéver,“ povedal navigátor.

Taktiež uviedol, že sa chce čo najskôr vrátiť k pilotovaniu a požiadať velenie, aby ho nechali pôsobiť na leteckej základne Humajmím. „Som povinný splatiť dlh za veliteľa,“ dodal.

Moskva dnes potvrdila, že po zostrelení sa dvojčlenná posádka Su-24 katapultovala. Začala sa 12 hodín trvajúca záchranná operácia ruskej rozviedky a sýrskej armády, ktorej vojaci navigátora vypátrali a dopravili na ruskú základňu. Pilot lietadla zahynul, keď naňho strieľali zo zeme militanti.

Moskva uviedla, že stroj sa v čase tureckého útoku nachádzal v sýrskom vzdušnom priestore a po zostrelení dopadol na sýrske územie. Ankara ale tvrdí, že ruské lietadlo ignorovalo výstrahy a vletelo do tureckého vzdušného priestoru.

Turecká armáda zverejnila dnes zvukový záznam, ktorý podľa nej obsahuje varovanie ruského lietadla pred zostrelením. „Zmeňte svoj kurz,“ vyzýva hlas v zázname.

https://www.youtube.com/watch?v=qUyiTYUr6g4

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia