Maďari si uctili pamiatku odvlečených do sovietskych gulagov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Komunizmus
Foto: SITA/AP

BUDAPEŠŤ 25. novembra (WebNoviny.sk) – Kladením vencov k Pamätnému kameňu obetí gulagu v Budapešti na námestí Honvéd si dnes pripomenuli 800.000 Maďarov, ktorých po roku 1944 odvliekli na nútené práce do Sovietskeho zväzu, informovala agentúra MTI.

Podpredseda Výboru národnej pamäti Áron Máthé pred účastníkmi spomienkového zhromaždenia povedal, že tento pamätný deň nie je iba dňom spomienky, ale aj návratu.

„V roku 1953 sa tento deň vrátilo zo Sovietskeho zväzu 1500 politických odsúdených. Dali najavo, že je možný návrat aj z pekla na zemi,“ povedal Máthé.

Na celodennej konferencii na pôde Maďarskej akadémie vied (MTA) minister rezortu ľudských zdrojov Zoltán Balog v prejave zdôraznil, že príbeh komunizmu a jeho obetí nie je len „súkromným príbehom“ východnej Európy, ale týka sa aj západnej časti tohto kontinentu. „Rozdelenie Európy na slobodný západ a otrocký východ sme si totiž nezvolili my,“ zdôvodnil Balog.

Ústredné oslavy pokračovali na Západnom námestí (Nyugati tér), kde otvorili výstavu pod názvom „Zamrznutá spomienka“.

Maďarský parlament 21. mája 2012 rozhodol, že 25. november bude Pamätným dňom politických väzňov a ďalších odvlečených na nútené práce do Sovietskeho zväzu. V zmysle rozhodnutia vlády je rok 2015 vyhlásený za rok uvedených odvlečených.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať