Francúzsko sa postará o desiatky sirôt po útokoch v Paríži

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Foto: SITA, AP

PARÍŽ 25. novembra (WebNoviny.sk) – Viac ako 30 detí prišlo 13. novembra pri teroristických útokoch v Paríži o jedného alebo oboch rodičov. Pravdepodobne tak budú až do veku 21 rokov dostávať materiálnu pomoc od štátu spojenú so štatútom „siroty národa“, ak to príbuzní budú chcieť. Informoval o tom dnes denník Le Figaro.

Väčšinu zo 130 obetí teroru tvorili aktívni mladí ľudia vo veku 20-35 rokov, z ktorých viacerí zanechali siroty vo veku iba niekoľkých mesiacov.

Ako uviedla štátna tajomníčka rezortu pre rodinné záležitosti Laurence Rossignolová, podpora sa môže týkať 30-50 detí, avšak konečný počet bude známy až po predložení žiadostí.

S podobným prípadom bol už francúzsky štát konfrontovaný po teroristickom útoku na členov redakcie satirického týždenníka Charlie Hebdo, avšak v tomto prípade všetky postihnuté rodiny túto možnosť nevyužili.

Francúzsko v tomto roku poskytlo štátnu podporu 37 osobám, z nich 11 a čoskoro zrejme 12 po januárovej sérii teroristických útokov vo francúzskej metropole, vyplýva z informácií vedenia oddelenia solidarity národného úradu pre veteránov a vojnové obete.

Obrazom: Teroristický útok v Paríži

Francúzsko registruje aktuálne 320 detí ako siroty národa, teda so štatútom, ktorého zriadenie sa datuje ešte od prvej svetovej vojny a jeho prideleniu predchádza tradičný proces adopcie cez najvyšší súd.

Výšku podpory sa stanovuje individuálne s ohľadom na životné podmienky daného dieťaťa a materiálne pomery ich blízkych, a to od minima 400 eur ročne až do 1500 eur pri dosiahnutí dospelosti s tým, že takéto osoby môžu žiadať aj o osobitnú jednorazovú pomoc na rôzne účely, napríklad pri nákupe počítača, na úhradu nájomného alebo na psychoterapiu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať