Video: Obama omilostil moriakov, tradíciu vníma ako absurdnú

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
V predvečer Dňa vďakyvzdania Obama omilostil moriakov
Foto: SITA/AP

Washington 26. novembra (WebNoviny.sk) – Americký prezident Barack Obama v noci nadnes v duchu tradície súvisiacej s dnešným Dňom vďakyvzdania udelil prezidentskú milosť dvom moriakom, ktorých mu ako dar priviezli chovatelia zo štátu Kalifornia. Tohtoročné moriaky boli pomenované Abe a Honest po jednom z najobľúbenejších prezidentov USA Abrahamovi Lincolnovi, ktorého zvykli oslovovať Abe a mal prezývku Honest Abe. Mená im vybrali deti z Kalifornie, informovala agentúra AP.

Obama po udelení milosti moriakom kvitoval, že „Amerika je krajinou, ktorá rada poskytuje druhú šancu“. Tak sa stalo aj v prípade dvojice moriakov, ktoré svoj život dožijú na farme vo Virgínii. Barack Obama uznal, že podobne ako mnohí iní ľudia, aj on považuje tradíciu udeľovania milostí moriakom za „trochu absurdnú“, ale páči sa mu na nej, že je – v jeho prípade už po siedmy raz – príležitosťou zavinšovať všetkým Američanom ku Dňu vďakyvzdania.

Počas obradu v Ružovej záhrade Bieleho domu sa prezident USA osobitne obrátil na svoje dcéry-tínedžerky Maliu a Sashu a poďakoval sa im za to, že prišli. „Robia to len pre to, aby mi spravili radosť, nie preto, že by si mysleli, že by som to (udeľovanie milosti pre moriaky) mal robiť.“ Poznamenal, že čím je starší, tým viac ho tešia podobné prejavy pozornosti od dcér. Tradícia dodávať do Bieleho domu moriaky na slávnostnú večeru pri príležitosti Dňa vďakyvzdania sa traduje od konca druhej svetovej vojny, keď bol prvým obdarovaným prezidentom Harry Truman.

Tento rok poslali chovatelia jednu zo základných položiek na slávnostnom stole každej americkej domácnosti do Bieleho domu už po 68.raz, uviedla agentúra AP. Deň vďakyvzdania sa v Spojených štátoch slávi vždy v tretí novembrový štvrtok od roku 1863, dovtedy sa slávil v rôznych termínoch. Prvýkrát sa oslavy úrody konali v roku 1621 v americkom Plymouthe.

Potom sa sviatok ujal a slávil sa v rôznych termínoch, kým prezident George Washington v roku 1789 vyhlásil národný Deň vďakyvzdania. Jeho návrh vyvolal zmiešané reakcie, nie všade ho prijali. Až Abraham Lincoln v roku 1863 inicioval tradíciu sláviť Deň vďakyvzdania na národnej úrovni pravidelne v novembri. Prvé oficiálne udelenie milosti moriakovi na Deň vďakyvzdania v roku 1989 uskutočnil prezident George H. W. Bush.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Abraham LincolnBarack ObamaGeorge H. W. Bush
Firmy a inštitúcie WBN