ČR: Kontrolóri odhalili antibiotiká v ďalších šaržiach medu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Video: Predbehnite chrípku domácou medicínou
Vyskúšajte túto zdravú alternatívu na chrípku, či imunitu. Foto: youtube.com/printscreen

Praha 26. novembra (WebNoviny.sk) – Kontrolóri odhalili prítomnosť antibiotík v ďalších 19 šaržiach medu – produktoch spoločnosti Včelpo, čo znamená, že sa celkový počet šarží s takto kontaminovanými medovými výrobkami zvýšil na 21.

Informovali o tom dnes české elektronické médiá s odvolaním sa na hovorcu Štátnej pôdohospodárskej a potravinárskej inšpekcie Pavla Kopřivu.

Podľa jeho slov sa v mede našli antibiotiká streptomycín a sulfonamidy, teda sulfathiazol a asulfadimidín, v jednom prípade išlo o chloramfenikol.

Používanie antibiotík pri liečení včiel je na starom kontinente zakázané.

Odhalené látky sa do medu dostali pravdepodobne z prímesí medu zahraničného pôvodu. Väčšina produktov niesla však označenie český výrobok.

Vedenie Českého zväzu včelárov, ktorému patrí firma Včelpo, na pondelkovom zasadaní odvolalo dozornú radu podniku. Na decembrovom zjazde sa uskutočnia aj voľby nového predsedníctva zväzu.

O antibiotikách, ktoré na prelome októbra a novembra objavili v medoch spoločnosti Včelpo kontrolóri z českej Štátnej pôdohospodárskej a potravinárskej inšpekcie a tamojšej Štátnej veterinárnej správy, informoval 19. novembra po prvý raz šéf českého rezortu pôdohospodárstva Marian Jurečka.

K podobnému odhaleniu došlo v ČR po prvý raz po mnohých rokoch.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia