Merkelová: Ďalšiemu posilneniu IS sa nie je možné prizerať

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Angela Merkelová
Merkelová obhajovala vo večernej talk show svoju otvorenú politiku voči migrantom. Foto: Archívne, SITA/AP

Berlín 26. novembra (WebNoviny.sk) – Nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová označila dnes plánované nasadenie príslušníkov Bundeswehru v boji proti džihádistom z tzv. Islamského štátu (IS) ako nutné rozhodnutie v boji proti terorizmu. Ďalšiemu posilneniu IS sa podľa jej slov nie je možné prizerať, citovala ju agentúra DPA.

Merkelová sa v tomto duchu vyjadrila na mimoriadnom rokovaní parlamentnej frakcie vládnucich strán únie CDU/CSU v Berlíne, uviedli účastníci zasadania.

Podľa jej slov je v záujme riešenia krízy v Sýrii nutná rozumná vyváženosť medzi vojenským postupom a politickým procesom.

Bundeswehr by sa do boja proti IS mal zapojiť prostredníctvom prieskumných lietadiel typu Tornado, fregaty, ktorá bude zrejme sprevádzať francúzsku lietadlovú loď Charles de Gaulle, a najmenej jedného tankovacieho lietadla. Navyše poskytne svoje kapacity pre satelitný monitoring regiónu.

Francúzsko v stredu prostredníctvom prezidenta Francoisa Hollanda vyzvalo Nemecko, aby sa vo väčšej miere zapojilo do boja proti IS v Sýrii a Iraku. Stalo sa tak na jeho pracovnom stretnutí s Merkelovou v Elyzejskom paláci v Paríži.

Šéf nemeckej diplomacie Frank-Walter Steinmeier dnes po rokovaní frakcií CDU/CSU a SPD vyhlásil, že by zo strany Nemecka, ktoré vyjadrilo nielen spoluúčasť, ale aj solidaritu s Francúzskom, nebolo dobré gesto, ak by si nezachovalo vierohodnosť.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Angela MerkelováFrank-Walter Steinmeier
Firmy a inštitúcie Islamský štát