Hollande: Mocnosti musia vytvoriť veľkú koalíciu pro IS

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Na Slovensko prišiel francúzsky prezident Hollande, privítal ho Kiska
Prezident Francúzskej republiky Francois Hollande počas prijatia prezidentom SR Andrejom Kiskom v Prezidentskom paláci. Bratislava, 19. jún 2015. Foto: SITA/Robert Tappert

Moskva 26. novembra (WebNoviny.sk) – Svetové mocnosti musia vytvoriť veľkú koalíciu proti Islamskému štátu (IS), ktorý ovláda rozsiahle územia v Iraku a Sýrii. Povedal to dnes francúzsky prezident Francois Hollande, ktorý sa v Moskve stretol so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom.

„Naším nepriateľom je Dáiš, Islamský štát, ten má svoje územie, armádu a finančné prostriedky, takže musíme vytvoriť veľkú koalíciu, ktorá na týchto teroristov udrie,“ uviedol Hollande pred stretnutím s ruským lídrom v moskovskom Kremli.

„Som tu u vás v Moskve, aby som zistil, ako môžeme spoločne postupovať a koordinovať sa, aby sme na túto teroristickú skupinu mohli udrieť,“ dodal Hollande.

Putin povedal, že po zostrelení ruského lietadla nad egyptským Sinajským polostrovom, pri ktorom zahynulo 224 ľudí, a útokoch v Paríži, ktoré si 13. novembra vyžiadali 130 obetí, je Rusko pripravené spojiť sa s Francúzskom proti „spoločnému nepriateľovi“. K zodpovednosti za oba útoky sa prihlásil Islamský

Rusko aj Francúzsko zintenzívnili svoje letecké útoky v Sýrii, avšak podľa agentúry Reuters majú obe krajiny rozdielne ciele. Kým ruské lietadlá útočia na viacero skupín povstalcov bojujúcich proti režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada podporovaného Moskvou, Francúzsko tvrdí, že jeho lietadlá útočia výlučne na ciele teroristickej organizácie Islamský štát. „Naším spoločným nepriateľom je terorizmus, a ten má meno Islamský štát,“ povedal dnes Hollande Putinovi.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Francois HollandeFrançois HollandeVladimir Putin
Firmy a inštitúcie Islamský štát