Zadržali muža, ktorý mohol predať zbrane útočníkom z Paríža

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Teroristický útok v Paríži
Teroristické útoky, ktoré sa v piatok 13. novembra odohrali v Paríži, si vyžiadali najmenej 150 mŕtvych a vyše 200 zranených, z toho 80 vo vážnom stave. útoky sa odohrali na šiestich lokalitách vrátane národného štadióna Stade de France, kde došlo k dvom samovražedným bombovým atentátom a jednej explózii nálože. Najkrvavejším útokom bola streľba v koncertnej sále Bataclan, kde mala vystúpenie americká rocková skupina Eagles of Death Metal. Traja teroristi ozbrojení automatickými zbraňami tam postrieľali najmenej 120 ľudí. Foto: SITA/AP

Berlín/Stuttgart 27. novembra (WebNoviny.sk) – Prokuratúra v juhonemeckom Stuttgarte dnes potvrdila zadržanie 34-ročného muža pre podozrenie z porušenia zákona o zbraniach. Odmietla sa však vyjadriť k správe, že mohol predať štyri strelné zbrane militantom v Paríži. „Môžem potvrdiť, že vo väzbe je muž pre podozrenie z obchodovania so zbraňami,“ uviedol hovorca prokuratúry pre agentúru Reuters s tým, že k zadržaniu došlo v utorok.

„Mal prerobiť legálne poplašné pištole na strené zbrane a tie následne predať na internete,“ citovala hovorkyňu stuttgartskej prokuratúry agentúra DPA. Hovorkyňa rovnako odmietla potvrdiť súvis s teroristickými útokmi v Paríži. Dodala, že podozrivý je vo vyšetrovacej väzbe v Stuttgarte.

Nemecký denník Bild dnes s odvolaním sa na podklady nemeckých vyšetrovacích orgánov priniesol správu o tom, že zadržaný obchodník so zbraňami z mesta Magstadt neďaleko Stuttgartu predal 7. novembra prostredníctvom internetu štyri útočné pušky typu Kalašnikov jednému „Arabovi v Paríži“, čo mali potvrdiť e-maily zo smartfónu podozrivého.

Obrazom: Teroristické útoky v Paríži

Francúzski vyšetrovatelia sa podľa správy domnievajú, že tieto zbrane – dve pušky AK-47 vyrobené v Číne a dve pušky Zastava M70 vyrobené v bývalej Juhoslávii – boli použité pri útokoch v Paríži, pri ktorých islamistickí teroristi 13. novembra zabili 130 ľudí. Bild dodal, že prebieha spoločné vyšetrovanie viacerých osôb, ktoré mali na internete obchodovať so zbraňami, ich časťami a muníciou.

Belgické orgány v súvislosti s teroristickými útokmi v Paríži tiež zadržali ďalších dvoch ľudí. Informovala o tom dnes tlačová agentúra Belga, ktorá sa odvoláva na federálnu prokuratúru.

Jeden zo zadržaných je podozrivý, druhá osoba je potenciálny svedok, napísala Belga. Oboch zadržali vo štvrtok. V Belgicku zadržali v súvislosti s parížskymi útokmi už päť iných podozrivých.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať