Exhumovali telesné pozostatky cárovho otca Alexandra III.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Západ slnka v Petrohrade
Čarokrásny západ Slnka si mohli v piatok vychutnať obyvatelia a návštevníci ruského Petrohradu neďaleko rieky Neva. Foto: SITA/AP Photo/Dmitry Lovetsky

MOSKVA 27. novembra (WebNoviny.sk) – Takmer sto rokov po zavraždení cára Mikuláša II. boli v petrohradskej katedrále exhumované pozostatky otca posledného ruského monarchu. Hrob Alexandra III. (1845-1894) bol otvorený na žiadosť pravoslávnej cirkvi, informovala dnes agentúra DPA s odvolaním sa na Vyšetrovací výbor Ruskej federácie.

Tento krok nadviazal na exhumáciu telesných pozostatkov Mikuláša II. a jeho manželky Alexandry Fiodorovny, ktorá sa uskutočnila v septembri s cieľom určiť, či časti tiel objavené pred ôsmimi rokmi patria dvom z ich piatich detí.

Prvé skúmanie autentickosti telesných pozostatkov cárskej rodiny sa po viac ako 15 rokoch skončilo v roku 2009 bez významnejšieho pokroku. O rok neskôr ruská justícia označila tento postup za nezákonný. Nové vyšetrovanie iniciovala ruská pravoslávna cirkev aj s ohľadom na fakt, že členovia cárskej rodiny boli vyhlásení za svätých a uctievanie nepravých relikvií považuje ruské pravoslávie za svätokrádež.

Mikuláša II., jeho manželku a ich päť detí zastrelili 17. júla 1918 v Jekaterinburgu boľševickí revolucionári. Telesné pozostatky rodičov a ich troch dcér sa našli v masovom hrobe v tomto meste v roku 1991.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia