Paríž napriek zákazu zachvátili protesty, zatkli 300 ľudí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Protesty v Paríži
Foto: SITA/AP

Paríž 30. novembra (WebNoviny.sk) – Spolu 341 ľudí zaistila francúzska polícia pri potýčkach, ktoré prepukli v nedeľu v centre Paríža počas pokojnej demonštrácie za ochranu životného prostredia. Zo zaistených osôb bolo 317 predbežne zadržaných, informovali dnes francúzske médiá s odvolaním sa na parížsku policajnú prefektúru. Napriek platnému výnimočnému stavu a z toho vyplývajúceho zákazu hromadných akcií vytvorili stovky demonštrantov v Paríži niekoľko ľudských reťazí. Týmto spôsobom chceli pred klimatickým summitom OSN, začínajúcim sa v pondelok, podporiť opatrenia na zastavenie globálneho otepľovania.

Jednu z reťazí vytvorilo okolo 4500 ľudí, ktorí prešli v blízkosti koncertnej sály Bataclan, kde teroristi v piatok 13. novembra postrieľali 90 ľudí. Jediná oficiálne povolená akcia sa v nedeľu konala práve na Námestí republiky v centre Paríža, kde občianske hnutie Avaaz rozmiestnilo približne 20.000 párov starých sandálov a topánok symbolizujúcich demonštrantov, ktorí kvôli zákazu zhromaždení nemohli prísť. Parížsky policajný prefekt Michel Cadot v noci nadnes uviedol, že medzi pokojnými demonštrantmi a násilníkmi nebola spojitosť.

Podľa ministra vnútra Bernarda Cazeneuva je cieľ útočníkov vždy rovnaký: zneužiť pokojné povolené zhromaždenia angažovaných ľudí na páchanie neprijateľných násilností. Spresnil, že na policajtov útočili malé skupinky ľudí, ktorí hádzali zápalné fľaše a dokonca aj petangové gule. Do policajtov hádzali aj sviečky, ktoré na Námestie republiky priniesli a zapálili ľudia na pamiatku obetí nedávnych teroristických útokov v Paríži. Cazeneuve dodal, že pri potýčkach nebol nikto zranený, aj keď polícia pri rozháňaní davu použila slzotvorný plyn. Francúzsky prezident Francois Hollande označil tohtovíkendové násilnosti v Paríži „za poľutovaniahodné a škandalózne“.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe François Hollande