Za zostrelenie stíhačky sa neospravedlníme, tvrdí Turecko

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ahmet Davutoglu
Turecký premiér Ahmet Davutoglu Foto: SITA/AP

Brusel 30. novembra (WebNoviny.sk) – Turecký premiér Ahmet Davutoglu dnes v Bruseli odmietol akékoľvek náznaky, že Ankara by sa mala ospravedlniť za minulotýždňové zostrelenie ruského stíhacieho bombardéra, ktoré vyvolalo napätie vo vzťahoch medzi oboma krajinami. Turecko však zo strany NATO získalo podporu pre svoje právo na obranu. Žiadna krajina by Ankaru nemala žiadať, aby sa ospravedlnila, uviedol Davutoglu po rokovaní s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom v Bruseli. „Ochrana vzdušného priestoru je právo a povinnosť,“ zdôraznil turecký premiér podľa agentúry Reuters.

Davutoglu vyhlásil, že Turecko je ochotné poskytnúť Rusku všetky relevantné technické údaje o lete ruského bombardéra a je pripravené normalizovať vzťahy s Ruskom, ak to Moskva chce.

Davutoglu súčasne upozornil, že k incidentom podobným tomu z minulého utorka môže dôjsť aj v budúcnosti, ak v jednom vzdušnom priestore budú operovať dve koalície. Vyzval preto na spoluprácu Ruska a Spojenými štátmi vedenej koalície pri ich útokoch na bašty extrémistickej organizácie Islamský štát v Sýrii. Šéf NATO po rokovaní s Davutoglom priznal, že spojenci NATO sú znepokojení rastúcou vojenskou prítomnosťou v regióne Blízkeho východu, ale sústreďujú sa teraz na upokojenie situácie. Súčasne privítal snahy Turecka o obnovenie kontaktov s Ruskom.

Ruský prezident Vladimir Putin sa však počas globálneho summitu o klimatických zmenách (COP21), ktorý sa dnes začal v Paríži, nestretne so svojím tureckým náprotivkom Recepom Tayyipom Erdoganom. Uviedol to dnes hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Podľa Peskova takéto stretnutie nie je naplánované. „V harmonograme žiadne kontakty nie sú,“ uviedol. Hovorca však súčasne nevylúčil, že Putin sa v kuloároch parížskej konferencie stretne s americkým prezidentom Barackom Obamom.

V snahe vyriešiť krízovú situáciu vyvolanú zostrelením ruského bombardéra Erdogan koncom minulého týždňa žiadal Putina o schôdzku v rámci parížskej COP21 a neúspešne sa pokúšal spojiť sa s ním aj telefonicky. Neskôr v súvislosti s incidentom s ruským lietadlom vyjadril ľútosť, keď počas víkendu vyhlásil: „Všetci si želáme, aby sa to nestalo, ale stalo sa. Dúfam, že niečo také sa už nikdy nebude opakovať.“ Na stretnutí so svojimi priaznivcami ešte podotkol, že obe strany by k tomuto incidentu mali zaujať pozitívnejší postoj.

Najnovšie napätie vo vzťahoch medzi Tureckom a Ruskom spôsobil incident z minulého utorka, keď turecká stíhačka F-16 v pohraničí medzi Sýriou a Tureckom zostrelila ruský stíhací bombardér Su-24, ktorý bol na misii na podporu pozemných operácií sýrskej armády voči protivládnym povstalcom. Rusko v reakcii na to pristúpilo k celému radu diplomatických opatrení a ekonomickým sankciám.

Davutoglu dnes vyjadril nádej, že Rusko protiturecké sankcie prehodnotí. Upozornil, že reštrikcie zasiahnu nielen turecké, ale aj ruské firmy, pretože „aj Rusko má ekonomické záujmy v Turecku“.

Ruský premiér Dmitrij Medvedev však dnes podľa agentúry RIA Novosti vyhlásil, že sankcie uvalené na Turecko zasiahnu ekonomické záujmy Ruska len minimálne. „Rusko bude pragmatické,“ spresnil Medvedev.

Svetoví lídri obe strany vyzvali, aby sa pokúsili zmierniť vzniknuté napätie. To by totiž podľa nich mohlo teraz ohroziť medzinárodné úsilie v boji s militantnou organizáciou Islamský štát a pozastaviť diplomatické snahy o sprostredkovanie mierovej dohody v Sýrii.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ahmet DavutogluDmitrij MedvedevDmitrij PeskovVladimir Putin