Čínu dusí hustý smog, uzavreli tisícky tovární

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Smog v Pekingu
Obyvatelia Pekingu dostali odporúčanie, aby nevychádzali von. Foto: SITA/AP

Peking 1. decembra (WebNoviny.sk) – Vzhľadom na hustý smog sú na východe Číny dočasne uzavreté tisícky tovární. Úrady nariadili uzavretie 2100 podnikov, ktoré najviac znečisťujú ovzdušie, informovali dnes noviny China Daily. Obyvatelia Pekingu dostali odporúčanie, aby nevychádzali von. Aerolínie zrušili viac ako 30 letov z Pekingu a Šanghaja. Hlavné mesto Peking je už niekoľko dní ponorené do hustého smogu a nebolo tomu inak ani dnes. Koncentrácia zdraviu mimoriadne škodlivých pevných častíc menších ako 2,5 mikrometra (PM 2,5) dosiahla 598 mikrogramov na meter kubický.

Aj v provinčnej metropole Ťi-nan, ktorá je vzdialená od Pekingu stovky kilometrov, boli hodnoty vyššie ako 400 mikrogramov na meter kubický. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) pritom odporúča neprekračovať priemernú dennú hodnotu 25 mikrogramov. Čínu trápi smog v čase, keď sa v Paríži koná konferencia OSN o zmene klímy, ktorej cieľom je obmedziť globálne otepľovanie. Čínsky prezident Si Ťin-pching v pondelok pred delegátmi prisľúbil kroky vedúce k zníženiu emisií skleníkových plynov.

Častice s priemerom menším ako 2,5 mikrometra sa vdýchnutím môžu dostať do pľúcnych mechúrikov a sú vysoko rizikové pre ľudské zdravie. V Číne je rastúce znečistenie ovzdušia príčinou úmrtí státisícov obyvateľov na srdcové choroby, mŕtvicu či rakovinu pľúc. Hlavnými znečisťovateľmi sú uhoľné elektrárne, priemyselné podniky a rastúca automobilová doprava, ktorá súvisí s rýchlo sa zvyšujúcim blahobytom.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Si Ťin-pching