Al-Káida hrozí Saudom kvôli plánovanej poprave teroristov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Abú Ghajt
Abú Ghajt bol hovorcom al-Kájdy. Foto: SITA/AP

Dubaj 1. decembra (WebNoviny.sk) – Jemenská odnož al-Káidy pohrozila útokmi Saudskej Arábii v prípade, ak táto sunnitská monarchia uskutoční plánovanú hromadnú popravu väzňov odsúdených za terorizmus. Informovala o tom dnes agentúra Reuters. „Prisaháme Bohu… že skôr, než vyschne krv našich zajatých, bude preliata krv vojakov Domu Saudov,“ uvádza sa vo vyhlásení organizácie Organizácia al-Káida na Arabskom polostrove (AQAP), ktorá je jednou z najnebezpečnejších odnoží tejto globálnej teroristickej siete. Hrozba bola zverejnená dnes na Twitteri.

Saudskoarabské médiá minulý týždeň informovali o tom, že miestne úrady plánujú hromadne popraviť vyše 50 ľudí usvedčených z teroristických trestných činov. Medzi nimi majú byť aj členovia al-Káidy.

Rijád naposledy uskutočnil hromadné popravy osôb odsúdených za terorizmus a podobné zločiny po tom, ako skupina islamských militantov v roku 1979 obsadila Veľkú mešitu v Mekke.

Saudská Arábia v uplynulom roku zaznamenala nárast počtu útokov, ku ktorým sa prihlásili extrémisti z organizácie Islamský štát (IS) so zázemím v Sýrii a Iraku. Od začiatku roku 2015 v Saudskej Arábii popravili minimálne 151 ľudí vrátane mnohých cudzincov odsúdených za drogovú trestnú činnosť.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Al-Kájda