Počet migrantov prichádzajúcich do Európy sa znížil

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Utečenci
Foto: SITA/AP

Ženeva 1. decembra (WebNoviny.sk) – Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) odhaduje, že v novembri sa do Európy po mori dostalo približne 140.000 utečencov a migrantov, čo je v porovnaní s októbrovou bilanciou výrazný pokles. Počet ľudí, ktorí podnikajú riskantnú plavbu cez more, je však stále veľmi vysoký, konštatuje UNHCR. UNHCR informoval, že údaje z novembra prvýkrát za tento rok vykazujú pokles počtu utečencov a migrantov v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom.

Ako na dnešnom brífingu v Ženeve vysvetlil William Spindler z UNHCR, príčinou spomalenia príjazdov súvisí zrejme s výkyvmi počasia v oblasti Egejského mora, ale aj so zákrokmi tureckých orgánov proti pašerákom ľudí. Počas októbra dorazilo cez Stredozemné more k európskym brehom vyše 218.000 utečencov, čo predstavuje doposiaľ najvyššiu zaznamenanú mesačnú bilanciu, ktorá sa – ako upozornil UNHCR – približne rovná celkovému súčtu migrantov za rok 2014.

K pobrežiu Európy sa tento rok priplavilo už viac než 880.000 ľudí žiadajúcich o azyl, čo je zhruba štyrikrát viac než vlani zaregistrovaných približne 219.000 migrantov. Koncom októbra UNHCR vyjadril obavy, že prílev utečencov prichádzajúcich do Európy cez Stredozemné more nemusí zastaviť ani zimné počasie. Úrad vtedy varoval, že počet migrantov sa môže v nadchádzajúcich týždňoch ešte zvýšiť: na jednej strane preto, aby prišli ešte pred nástupom zimy, na strane druhej kvôli obavám z uzatvorenia pozemných hraníc európskych štátov.

UNHCR v tejto súvislosti vyzval na posilnenie pátracích a záchranných operácií v regióne, na rozšírenie legálnych možností migrácie a na spustenie informačnej kampane varujúcej pred rizikami plavby cez Stredozemné more.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie UNHCR Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov