USA rozšíria svoje špeciálne operácie v Iraku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Americkí vojaci
Foto: SITA/AP

Washington/Bagdad 1. decembra (WebNoviny.sk) – Americký minister obrany Ashton Carter dnes povedal, že Spojené štáty plánujú vyslať ďalších vojakov špeciálnych síl do Iraku na pomoc irackým a kurdským silám v boji proti militantom Islamského štátu a zvážia tiež vyslanie ďalších špecialistov do Sýrie.

Špecializované expedičné sily v Iraku budú rozmiestnené tak, aby mohli uskutočňovať aj jednostranné operácie v Sýrii, informovala tlačová agentúra Reuters.

„Títo špeciálni operatívci budú časom schopní viesť razie, oslobodzovať rukojemníkov, zbierať spravodajské informácie a zajať vodcov Islamského štátu,“ povedal dnes Carter členom Výboru pre ozbrojené služby Snemovne reprezentantov.

Po októbrovom rozhodnutí vyslať asi 50 vojakov špeciálnych síl do Sýrie Carter povedal: „Keď nájdeme ďalšiu príležitosť využiť ich potenciál, budeme pripravení posilniť ich.“

Carter dnes vyzval ďalšie štáty sveta, aby posilnili boj proti Islamskému štátu a poukázal na nedávne kroky Francúzska, Británie, Talianska a Nemecka, ktoré majú zvýšiť ich zapojenie. „My všetci, musím to zopakovať, musíme robiť viac,“ povedal a vyzval Turecko, aby kontrolovalo svoje priepustné hranice.

Americký minister obrany uviedol, že stratégia USA zahŕňa kombináciu leteckých útokov a vojenskej a spravodajskej spolupráce s miestnymi silami, hoci, ako poznamenal, je problém nájsť spoľahlivých partnerov v Sýrii. Cieľom všetkého tohto úsilia je oddeliť územie Islamského štátu v Iraku od území, ktoré má pod kontrolou v Sýrii, dodala agentúra DPA.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ashton Carter