Dôvera v prezidenta Hollanda po parížskych útokoch vzrástla

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Francois hollande
Francúzsky prezident Francois Hollande sľúbil personálne zmeny v nepopulárnej vláde. Foto: SITA/AP

Paríž 1. decembra (WebNoviny.sk) – Obľúbenosť francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda dosiahla najvyššiu úroveň za uplynulé tri roky. Vyplýva to z dnes zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý pre denník Le Figaro uskutočnil inštitút TNS-Sofres.

Prieskum podľa agentúry Reuters odzrkadľuje to, že voliči podporujú spôsob ako Hollande rieši situáciu v krajine po teroristických útokoch v Paríži, pri ktorých v októbri zahynulo 130 ľudí.

Dôvera v Hollanda vzrástla oproti 15 percentám v novembri na 35 percent v decembri, čo je úroveň obľúbenosti, ktorú tento politik mal v decembri 2012. Reuters pripomína, že nedôveru prezidentovi vyjadrilo 63 percent opýtaných.

Obrazom: Teroristický útok v Paríži

Socialistický politik Hollande zasadol do prezidentského kresla v máji 2012. Po väčšinu svojho funkčného obdobia zaznamenával najnižšiu podporu verejnosti voči francúzskemu prezidentovi. Aktuálne sa podľa Reuters teší vyššej podpore, než mal v rovnakej etape mandátu jeho predchodca konzervatívec Nicolas Sarkozy.

Miera nezamestnanosti vo Francúzku dosahuje aktuálne prvýkrát od roku 2007 hodnotu vyššiu než je priemer v krajinách eurozóny, vyplynulo zo záznamov štatistického úradu EÚ Eurostat. Táto skutočnosť môže prispieť k opätovnému znižovaniu Hollandovej popularity medzi voličmi.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe François HollandeFrancois HollandeNicolas Sarkozy