Kliniku humanitárnej organizácie v Jemene zasiahol nálet

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Jemen
Foto: SITA/ AP

Saná 4. decembra (WebNoviny.sk) – Humanitárna organizácia Lekári bez hraníc (MSF) vo štvrtok uviedla, že jednu z jej kliník v Jemene zasiahol nálet medzinárodnej vojenskej koalície vedenej Saudskou Arábiou. Informovala o tom spravodajská stanica BBC. Koalícia arabských štátov pritom o umiestnení kliniky neďaleko mesta Táiz podľa slov Jeroma Alina, vedúceho misie MSF v Jemene, zaručene vopred vedela. Pri jej stredajšom nálete utrpelo zranenia deväť ľudí, medzi nimi aj dvaja príslušníci MSF.

„Bombardovanie civilistov a nemocníc je porušovaním medzinárodného humanitárneho práva… Civilistov, ktorí vyhľadajú zdravotnú starostlivosť a lekárske zariadenia, si treba vážiť,“ dodal Alin.

Samotná koalícia arabských štátov vedená Saudskou Arábiou, ktorá v Jemene bojuje proti šiitským povstalcom nazývaným húsíovia, sa k stredajšiemu incidentu doposiaľ nevyjadrila.

V jemenskom konflikte bojujú proti sebe na jednej strane šiitskí húsíovia, podporovaní vojakmi lojálnymi voči bývalému jemenskému prezidentovi Alímu Abdalláhovi Sálihovi, a na strane druhej separatisti na juhu krajiny, miestne a domorodé milície, sunnitskí militanti a prívrženci prezidenta Abda Rabbuha Mansúra Hádího, ktorého od marca podporuje koalícia vedená Saudskou Arábiou.

Podľa OSN si ozbrojený konflikt v Jemene vyžiadal už vyše 5700 mŕtvych, pričom takmer polovicu z týchto obetí na životoch tvorili civilisti. BBC doplnila, že už predtým katastrofálna humanitárna situácia sa v tejto krajine kvôli vojne ešte vyostrila. Humanitárnu pomoc tam v súčasnosti potrebuje približne 80 percent populácie, a síce asi 21 miliónov ľudí.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia