Streľbu v Kalifornii úrady vyšetrujú ako teroristický čin

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Streľba v zariadení sociálnych služieb v Kalifornii
Foto: SITA/AP

Washington 5. decembra (WebNoviny.sk) – Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie vyhodnotil stredajšiu streľbu v kalifornskom meste San Bernardino, ktorá si vyžiadala 14 mŕtvych a 21 zranených, ako teroristický čin. Informovala o tom dnes agentúra DPA s odvolaním sa na uvedený bezpečnostný orgán.

„Na základe doterajších zistení a faktov vyšetrujeme túto hroznú udalosť ako teroristický čin,“ uviedol námestník riaditeľa FBI David Bowdich. Stredobod vyšetrovania podnietilo „množstvo úlomkovitých dôkazov“, stále však zostáva nejasné, či páchatelia boli riadení teroristickou skupinou, ako je Dáiš (tzv. Islamský štát) alebo al-Káida, dodal Bowdich.

Podľa riaditeľa FBI Jamesa Comeyho vyšetrovatelia zatiaľ nedisponujú žiadnym priamym dôkazom o tom, že by dvojica strelcov – Syed Farook a jeho manželka Tashfeen Maliková – boli súčasťou organizovanej teroristickej skupiny alebo bunky.

„Zatiaľ máme potvrdené iba to, že vrahovia boli zradikalizovaní a zrejme inšpirovaní cudzou teroristickou organizáciou,“ uviedol Comey s tým, že sa nenašiel doklad o kontakte útočníkov s ďalšími podozrivými osobami vyšetrovanými FBI.

Obrazom: Streľba v zariadení sociálnych služieb v Kalifornii

Pakistanka Tashfeen Maliková (27) prisahala vernosť militantnej skupine Dáiš (tzv. Islamskému štátu) pod falošnou identitou na sociálnej sieti Facebook iba krátko predtým, ako so svojím manželom Syedom Farookom (28) spustili streľbu na bankete usporiadanom pre jeho kolegov zo zamestnania.

Maliková, ktorá žila so svojou rodinou v Saudskej Arábii a Pakistane, prešla niekoľkými vládnymi kontrolami týkajúcimi sa jej pôvodu a do USA sa dostala minulý rok v júli na základe udelenia špeciálnch víz pre snúbencov občanov USA. Tie jej umožnili cestovať po krajine a vydať sa do 90 dní od príchodu.

Pakistanské tajné služby oznámili, že Maliková sa v minulosti v Islamabade kontaktovala s radikálnym islamským duchovným. Rodinní príslušníci atentátničky podľa ich právnika nemali potuchy o jej zámeroch. Pár pred útokom zanechal svoju šesťmesačnú dcéru u príbuzných so zámienkou návštevy lekára.

Odborník na terorizmus Javier Lesaca z Univerzity Georgea Washingtona pre DPA povedal, že inkriminovaný čin spĺňa atribúty Islamského štátu čo sa týka využitia sociálnych médií na motivovanie individuálne konajúcich teroristov, ktorí sú schopní uskutočniť útoky v zahraničí.

„Nie sú na to treba veľké štruktúry; stačí iba presvedčiť niekoľko osôb po celom svete, a tým sa vytvorí problém globálnej bezpečnosti,“ tvrdí Lesaca.

Syed Farook mal podľa denníka The Los Angeles Times kontakty s osobami pôsobiacimi najmenej v dvoch zahraničných militantných organizáciách vrátane frontu an-Nusra v Sýrii. Ten je odnožou teroristickej siete al-Káida. Denník, ktorý v noci nadnes citovala agentúra Reuters, viac informácií k tejto skutočnosti bezprostredne neposkytol.

Ak by vyšetrovanie Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) potvrdilo, že masaker bol inšpirovaný islamským extrémizmom, išlo by o najväčší teroristický útok na území USA od 11. septembra 2001, konštatuje agentúra AP.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia