Vrahovia z Kalifornie boli radikalizovaní, cvičili streľbu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Tashfeen Malik, Syed Farook
Zľava: Tashfeen Maliková a Syed Farook zastrelili v kalifornskom San Bernardine 14 ľudí. Foto: US Customs and Border Protection via AP

SAN BERNARDINO 8. decembra (WebNoviny.sk) – Dvaja útočníci, ktorí v kalifornskom San Bernardine zastrelili 14 ľudí, boli „určitý čas“ radikalizovaní a cvičili streľbu na terč, a to najmenej raz len niekoľko dní pred útokom. Oznámil to v pondelok americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI).

Predstaviteľ FBI v Los Angeles však spresnil, že vyšetrovatelia sa stále snažia zistiť, kde a kto Syeda Farooka (28) a jeho manželku Tashfeen Malikovú (29) ovplyvnil. Dodal, že v ich dome našli 19 rúrok, z ktorých mohli byť vyrobené bomby, píše agentúra AP.

Agentúra Reuters v pondelok citovala zdroj z americkej vlády, podľa ktorého sa vyšetrovanie streľby medzičasom bližšie zameriava na kontakty, ktoré mohli mať páchatelia s radikálnymi islamistami v USA, nie v zahraničí. Doterajšie poznatky tiež naznačujú, že radikalizácia Farooka a Malikovej sa začala najskôr v roku 2014.

Manželia spustili streľbu z útočných pušiek v stredu minulého týždňa počas predvianočného večierka pre Farookových kolegov v zariadení sociálnych služieb. Oboch útočníkov zabili o niekoľko hodín neskôr pri prestrelke policajti. Miestne úrady v pondelok tiež informovali, že rok pred masakrom podstúpili spolupracovníci Farooka výcvik pre prípad útoku strelca v tej istej miestnosti, kde manželia zabíjali. Nie je jasné, či sa na výcviku zúčastnil aj Farook.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia