USA sprísnili bezvízový styk, na zozname je aj Slovensko

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vlajka, USA, socha slobody
Foto: SITA/AP

WASHINGTON 9. decembra (WebNoviny.sk) – Americká Snemovňa reprezentantov odhlasovala v utorok sprísnenie bezvízového styku medzi Spojenými štátmi a občanmi 38 krajín. Informovala o tom agentúra Reuters. Návrh zákona podporilo 407 členov Snemovne reprezentantov, 19 bolo proti. O návrhu bude ešte hlasovať Senát, termín nie je zatiaľ známy.

Obmedzenia sú zamerané na program bezvízového styku (Visa Waiver Program) s 38 krajinami vrátane Slovenska, občania ktorých môžu vstúpiť na americkú pôdu bez víz. Podľa návrhu, ako píše agentúra AP, bude okrem iného platiť nová vízová povinnosť pre osoby, ktoré cestovali do Sýrie, Iraku, Iránu či Sudánu v predchádzajúcich piatich rokoch.

Návrh počíta aj s výnimkami, a to pre oficiálne vládne návštevy či vojenskú službu. Od krajín z bezvízového programu budú USA taktiež vyžadovať zdieľanie informácií ohľadne terorizmu, inak im bude hroziť vylúčenie z programu. Všetkých cestujúcich zároveň preveria cez databázu Interpolu a od všetkých 38 krajín budú USA vyžadovať vydávanie elektronických pasov s biometrickými údajmi.

Podľa agentúry DPA Snemovňa reprezentantov schválila opatrenia po tom, čo administratíva amerického prezidenta Baracka Obamu minulý týždeň avizovala sprísnenie bezvízového programu, a to v dôsledku novembrových teroristických útokov v Paríži.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia