V Jemene začalo platiť dohodnuté prímerie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Jemen
Foto: SITA/AP

Saná 15. decembra (WebNoviny.sk) – Osobitný vyslanec generálneho tajomníka OSN pre Jemen Ismáíl Úld Šajch Ahmad ohlásil dnes začiatok sedemdňového prímeria v Jemene, ktoré označil za „prvý krok smerom k budovaniu trvalého mieru“. Informovala o tom dnes agentúra Reuters. Prímerie v Jemene vstúpilo do platnosti zároveň so začiatkom mierových rozhovorov vo Švajčiarsku. Už v pondelok ho avizovala koalícia vedená Saudskou Arábiou.

Cieľom mierových rozhovorov pod záštitou OSN je ukončenie bojov, ktoré si vyžiadali za sedem mesiacov takmer 6000 životov. Osobitný vyslanec generálneho tajomníka OSN pre Jemen novinárom v Ženeve predtým povedal, že jemenský prezident Abd Rabbuh Mansúr Hádí súhlasil s požiadavkou účastníkov rokovaní na vyhlásenie prímeria. Prímerie bude podľa slov Hádího obnovované automaticky v prípade jeho dodržiavania druhou stranou konfliktu.

Koalícia sunnitských krajín pod vedením Saudskej Arábie bombarduje v Jemene postavenia šiitských povstalcov známych ako húsíovia, ktorí majú v rukách metropolu Saná a ďalšie mestá. Boje v Jemene sa zintenzívnili koncom marca, odkedy sa koalícia podporujúca Hádího snaží zvrátiť postup húsíov. Napriek jej istým úspechom a takmer každodenným náletom zostáva väčšina Jemenu stále v rukách húsíov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať