Hammond: Ruské nálety proti sýrskej opozícii pomáhajú Dáišu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Philip Hammond
Britský minister zahraničných vecí Philip Hammond. Foto: SITA/AP

Londýn 16. decembra (WebNoviny.sk) – Britský minister zahraničných vecí Philip Hammond dnes vyhlásil, že Rusko zameriava väčšinu svojich náletov v Sýrii proti opozičným silám, nie proti Islamskému štátu (IS), čo pomáha militantom napredovať. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

Rusko, jeden z najvernejších spojencov sýrskeho prezidenta Bašára Asada, vyhlasuje, že vzdušné útoky zameriava na militantov z Islamského štátu (IS) a tiež podporuje Asadove pozemné sily.

„Väčšina ruských náletov naďalej smeruje skôr proti sýrskym opozičným silám než proti Dáišu,“ povedal Hammond v parlamente a použil pri tom arabský výraz pre extrémistickú organizáciu IS.

„Spolu s koaličnými partnermi vrátane Spojených štátov budeme naďalej pri každej príležitosti vyzývať Rusov, aby sa zameriavali výlučne na Dáiš. Je neprijateľné, aby ruské akcie oslabovali opozíciu, a tak umožňovali silám Dáišu získavať prevahu. Rusi pritom tvrdia, že bojujú proti IS,“ vyhlásil Hammond.

Ruský prezident Vladimir Putin minulý mesiac na summite G20 v Turecku povedal britskému premiérovi Davidovi Cameronovi, že sa snaží zacieliť ruské snahy viac na boj proti IS, uviedol zdroj z Cameronovho úradu.

Hammond zdôraznil, že hoci Rusko po októbrovej havárii ruského lietadla na egyptskom Sinajskom polostrove zvýšilo počet náletov proti IS, zameriava proti militantom tejto skupiny iba približne štvrtinu svojich vzdušných útokov. IS sa totiž po havárii prihlásil k zodpovednosti za zničenie lietadla.

„To, čo Rusi zatiaľ robia, je prinajmenšom dvojznačné,“ scharakterizoval situáciu Hammond. „Z celkového počtu náletov je iba okolo 25 percent namierených proti IS, zvyšok je zacielených proti umiernenej opozícii, a to rozhodne nepomáha,“ dodal minister.

Hammond takisto vyhlásil, že cieľ Spojených štátov – dosiahnuť v piatok 18. decembra na rozhovoroch svetových veľmocí v New Yorku dohodu o prímerí v Sýrii – bude „veľmi ťažké“ dosiahnuť.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Philip HammondVladimir Putin
Firmy a inštitúcie Islamský štát