Amnesty hlási kruté zaobchádzanie s utečencami v Turecku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Utecenci, utecences, dieta
Sýrsky chlapec, jeden z miliónov utečencov. Foto: SITA/AP

Ankara 16. decembra (WebNoviny.sk) – Organizácia na ochranu ľudských práv Amnesty International (AI) vyhlásila, že Turecko zhromaždilo od septembra veľké počty utečencov a uchádzačov o azyl a prepravilo ich do zadržiavacích zariadení, kde s niektorými zle zaobchádzali alebo ich donútili k návratu do Sýrie a Iraku. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

AI vo zverejnenej správe uviedla, že prípady krutého zaobchádzania sa vyskytovali aj v čase spoločných rozhovorov Turecka a EÚ o migrácii. Organizácia varovala úniu, že riskuje, že bude „spolupáchateľom vážneho porušovania ľudských práv“. Turecko má na svojom území najväčší počet utečencov na svete, vrátane 2,2 milióna Sýrčanov, o ktorých sa musí starať.

Turecko a EÚ dosiahli tento mesiac dohodu zameranú na zmenšenie prúdu migrantov do Európy. Súčasťou dohody je aj záväzok EÚ, že poskytne tri miliardy eur na pomoc pri zlepšovaní životných podmienok utečencov v Turecku. Turecko poprelo, že núti Sýrčanov vracať sa domov, a vyhlásilo, že všetci navrátilci zakaždým absolvujú aj pohovor s personálom OSN.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Amnesty International