Šialený vodič z Grazu bol podľa prvého posudku príčetný

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Graz
Vodič s terénnym vozidlom v sobotu v uliciach Grazu svojou šialenou jazdou usmrtil troch ľudí a ďalších 36 zranil. Foto: SITA/ AP

Graz 16. decembra (WebNoviny.sk) – Dvadsaťšesťročný vodič, ktorý 20. júna pri šialenej jazde terénnym vozidlom usmrtil v pešej zóne v rakúskom Grazi troch ľudí a zranil ďalších 36 osôb, bol v čase činu príčetný.

Vyplýva to z prvého dohotoveného odborného posudku súdneho znalca z odboru psychiatria, o ktorých vypracovanie požiadal súd. Autor odporučil v posudku umiestniť Alena R. do zariadenia pre zločincov s duševnou odchýlkou, pretože je potrebné považovať ho za nebezpečného.

Vyplýva to z informácií, ktoré zverejní štvrtkové vydanie denníka Kronen Zeitung a ktoré dnes s predstihom priniesla tlačová agentúra APA. Na závery ďalšieho z posudkov, objednaných žalobou, sa ešte čaká.

Iba začiatkom minulého týždňa predĺžili vyšetrovaciu väzbu Alena R. z obáv pred útekom alebo pokračovaním v trestnej činnosti o najmenej dva mesiace.

Ešte v letných mesiacoch zverejnili výsledky iného odborného posudku na základe testov, z ktorých vyplynulo, že rodák z Bosny a Hercegoviny, ktorý žije v Rakúsku od štyroch rokov, bol konzumentom marihuany. Jednoznačnú odpoveď na otázku, či bol pod vplyvom drog aj v čase činu, však neposkytli.

Podľa dostupných informácií sa produkty metabolizmu po konzumácii marihuany, ktoré sa našli v krvi zadržaného, považujú z hľadiska súdnej medicíny za neaktívne bez psychoaktívneho účinku. Stopy iných drog alebo alkoholu testy v organizme Alena R. neukázali.

Zadržaný vypovedal, že 20. júna predpoludním dostal „košom“ od istej mladej ženy, s ktorou sa mal po chatovaní na internete stretnúť osobne, avšak na schôdzku s ním neprišla. Motív jeho činu však zostáva naďalej nejasný.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať