Český meteorológ: Zvykajme si na horúčavy, bude ešte horšie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Dovolenka, teplo, leto, horucavy, more, pocasie
Foto: SITA/AP

Praha 25. decembra (WebNoviny.sk) – Úmorné horúčavy, ktoré sme tento rok zažili, budú v Česku o 50 rokov úplne bežnou klimatickou normou. A to, že v tomto roku bolo najteplejšie od roku 1850, tiež nie je náhoda, povedal dnes pre spravodajský server Aktuálně.cz klimatológ Radim Tolasz z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

„Keď si od onej hranice 1850 poskladáme najteplejšie roky podľa poradia, zistíme, že na špici budú všetky po roku 2000,“ hovorí český odborník.

Príčiny sú podľa neho v zásade dve:

— Teplo a jeho rast zodpovedá trendu, ktorý kvôli rastúcemu množstvu skleníkových plynov v atmosfére zaznamenávame v posledných 50 rokoch. Nemalo by nás teda veľmi prekvapovať, že ten nadchádzajúci bude opäť rekordný. A veľmi pravdepodobne tomu tak bude aj v roku 2017, domnieva sa meteorológ.

— Navyše, účinky skleníkových plynov teraz umocňuje niekoľko rokov odkladaný jav El Niňo. V dobe pôsobenia El Niňa totiž platí, že toto obdobie je teplejšie, pretože do atmosféry sa dostáva viac tepla z oceánov. Teplé roky El Niňa sa tak striedajú so studenými La Niňa. A nikdy presne nevieme, kedy prídu a ako dlho budú trvať, vysvetľuje odborník.

To, čo sme tohto roku v lete považovali za extrémne sucho s deviatimi dňami po sebe s teplotou nad 37 stupňov Celzia, bude pre Česko o 50 rokov celkom bežnou normou. So znižovaním emisií by sme si mali teda kvôli našim potomkom pohnúť, dáva za pravdu redaktorovi portálu Aktuálně.cz meteorológ Radim Tolasz z ČHMÚ.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia