Pápež František vyzval na mier, vyzdvihol pomoc utečencom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Papez frantisek
Pápež František vo svojom vianočnom posolstve vyzval na mier na Blízkom východe.

Vatikán 25. decembra (WebNoviny.sk) – Pápež František vo svojom vianočnom posolstve vyzval na mier na Blízkom východe. Práve tam, kde prišiel na svet Ježiš ako Boží Syn, ktorý sa stal človekom, pretrváva napätie a násilie, uviedol v príhovore k veriacim z lodžie Baziliky sv. Petra vo Vatikáne.

„Nech Izraelčania a Palestínčania znova vstúpia do priameho dialógu a dosiahnu dohodu, ktorá im umožní žiť spolu v súlade,“ povedal František. Vyjadril súčasne nádej na skoré ukončenie „rinčania zbraní“ v Sýrii. Rovnako je podľa neho dôležité, aby dohoda o jednotnej vláde v Líbyi našla podporu všetkých. Medzinárodné spoločenstvo sa musí snažiť aj o ukončenie násilia v Iraku, Jemene a v Afrike, informovala agentúra DPA.

Pápež tiež pripomenul obete teroristických útokov v tomto roku. „Moje myšlienky smerujú aj ku všetkým tým, ktorých zasiahli neľudské teroristické útoky, najmä najnovšie masakry pod egyptským nebom, v Bejrúte, Paríži, Bamaku a Tunise,“ uviedol. „Len Božia milosť môže oslobodiť ľudstvo od mnohých foriem zla, niekedy príšerného zla, ktoré sebectvo plodí uprostred nás,“ citovala ho agentúra AP.

František spomenul aj utrpenie utečencov a vyzdvihol veľkorysosť tých, ktorí ich prijali. „Nech sú hojným požehnaním odmenení všetci tí, jednotlivci a štáty, ktorí sa veľkodušne zasadzujú za to, aby početným migrantom a utečencom pomáhali a prijali ich,“ povedal.

Následne pápež udelil tradičné požehnanie Mestu a svetu (Urbi et orbi). Jeho slová sledovalo na Námestí sv. Petra, tento rok za sprísnených bezpečnostných opatrení po novembrových útokoch v Paríži, 30.000 až 40.000 ľudí i milióny ďalších prostredníctvom televízie alebo internetu.

František sa po tom, ako na Štedrý večer vyzval ľudí na striedmejšie správanie v konzumnej spoločnosti, dnes vyjadroval „politickejšie“, píše DPA. Apeloval na mier v Konžskej demokratickej republike, Burundi a Južnom Sudáne a vyjadril nádej, že Vianoce prinesú skutočný mier aj na Ukrajine.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Pápež František