Militanti z Boko Haram zaútočili na dedinčanov na Štedrý deň

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Boko Haram
Pred militantmi zo skupiny Boko Haram utiekli z mesta Bama tisíce civilistov. Foto: SITA/AP

Abuja 27. decembra (WebNoviny.sk) – Najmenej 16 obetí si počas Vianoc vyžiadal útok islamistov z povstaleckej skupiny Boko Haram na dedinu Kimbana v štáte Borno severovýchode Nigérie. Podľa očitých svedkov útočníci pred spustením paľby vykrikovali „Alah je veľký“.

K útoku došlo na Štedrý deň, len niekoľko hodín po tom, ako náčelník generálneho štábu nigérijskej armády Tukur Buratai ľuďom žijúcim v tejto oblasti oznámil, že oddiely Boko Haram boli zdecimované a nie sú schopné koordinovať a spáchať žiadny útok. Ubezpečil ich tiež, že rok 2016 bude preto pokojnejší.

Prezident Muhammadu Buhari sľubuje, že jeho vláda urobí všetko, čo je v jej silách, aby skoncovala s povstaním Boko Haram.

Sídlom militantnej skupiny Boko Haram je severovýchodná Nigéria. Povstalci však v uplynulom roku vystupňovali vojenskú aktivitu a útoky začali podnikať i v okolitých štátov ako Kamerun, Čad či Niger.

Na dobytom území plánuje táto skupina vyhlásiť kalifát. Boko Haram často útočí aj na moslimov, ktorí odmietajú ich víziu radikálneho islamu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia