December bol v Moskve nadpriemerne teplý, príde však zmena

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Moskva, Kremeľ
Moskva Foto: Ilustračné foto SITA/AP

Moskva 27. decembra (WebNoviny.sk) – Po nezvyčajne miernom decembri, počas ktorého padlo tento týždeň šesť teplotných rekordov po sebe, sa aj Moskva pripravuje na príchod pravej ruskej zimy. Tamojšie verejné služby už uviedli do pohotovosti takmer 7000 kusov techniky, napísala dnes agentúra Interfax.

Od 20. do 25. decembra namerali meteorológovia v najväčšom meste Európy, kde sa teploty začali pravidelne sledovať pred 135 rokmi, každý deň nový teplotný rekord.

Napríklad na Štedrý deň mali v Moskve 8,5 stupňa Celzia, čo bolo okolo štyri stupne nad dlhodobým priemerom. V sobotu 26. decembra dosiahla maximálna teplota „len“ 3,6 stupňa, čím sa vyrovnal rekord platný pre tento deň.

Príčinou tohto javu je prílev teplého atlantického vzduchu do ruského hlavného mesta od západu. Ten znemožnil Moskovčanom aj ich obľúbené zimné aktivity vrátane korčuľovania na zamrznutých vodných plochách.

Teploty typické skôr pre začiatok októbra alebo koniec marca pomýlili aj prírodu, keď napríklad v moskovskej botanickej záhrade zakvitli snežienky a na niektorých miestach včely opustili svoje úle.

Už v noci na utorok sa však má začať výrazne ochladzovať a teploty opäť poklesnú pod nulu. Nasledujúcu noc má byť už mráz mínus desať stupňov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia