Tokio sa ospravedlnilo Soulu za sexuálne otrokyne z vojny

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Južná Kórea a Japonsko sa dohodli na vyriešení otázky tzv. utešiteliek
Foto: SITA/AP

Soul 28. decembra (WebNoviny.sk) – Južná Kórea a Japonsko dosiahli dnes prelomovú dohodu o vyriešení otázky juhokórejských žien, ktoré boli pred druhou svetovou vojnou a počas nej donútené k prostitúcii v japonských armádnych nevestincoch. Šéf japonskej diplomacie Fumio Kišida podľa agentúry AP oznámil, že premiér Šinzó Abe ponúka ospravedlnenie a vláda v Tokiu zriadenie fondu vo výške viac ako 7,5 milióna eur ako pomoc pre bývalé sexuálne otrokyne – tzv. utešiteľky, ako im eufemisticky hovorili v Japonsku.

Japonská vláda cíti „hlbokú zodpovednosť“ a prispeje do fondu na pomoc týmto ženám, citovala agentúra Reuters Kišidu, ktorý sa takto vyjadril na tlačovej konferencii po schôdzke s juhokórejským ministrom zahraničných vecí Jun Pjong-sem v Soule. Jun zdôraznil, že Južná Kórea bude považovať túto záležitosť za „definitívne a nezvratne“ vyriešenú až potom, čo Japonsko zrealizuje sľúbené kroky. Tokio a Soul sa ohľadne japonskej okupácie Kórey v rokoch 1910-45 i ohľadne „utešiteliek“ už dlho snažia nájsť spoločnú reč.

V prípade „utešiteliek“ Južná Kórea žiadala ospravedlnenie a niektoré zo žijúcich obetí odškodnenie. Od podpisu dohody z roku 1965 o normalizácii vzťahov medzi oboma krajinami a od všeobecného ospravedlnenia Tokia z roku 1995 za vojnovú agresiu však Japonsko považovalo celú záležitosť za uzavretú. Starosta japonského mesta Osaka Tóru Hašimoto v roku 2013 dokonca vyhlásil, že nútená prostitúcia ázijských žien bola v tom čase potrebná na „zachovanie disciplíny“ a úľavu pre vojakov, ktorí nasadzovali svoje životy v bojoch.

„Na zachovanie disciplíny v armáde to v tom čase muselo byť potrebné… Ak chcete, aby si vojaci, ktorí riskovali životy v situáciách, kde všade lietajú guľky ako dážď a vietor, oddýchli, potom systém utešiteliek bol potrebný. To je jasné každému,“ vyhlásil Hašimoto. Podľa historikov bolo k prostitúcii v japonských armádnych nevestincoch prinútených až 200.000 žien, prevažne z Kórejského polostrova a z Číny.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Šinzo Abe