Militanti z aš-Šabábu použili v náborovom filme Trumpa

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Donald Trump
Donald Trump Foto: SITA/AP

Mogadišo 2. januára (WebNoviny.sk) – Islamistická militantná skupina aš-Šabáb v Somálsku zverejnila film zameraný na verbovanie nováčikov do svojich radov, ktorý má podobu dokumentárneho filmu o rasovej nespravodlivosti v Spojených štátoch. Vystupuje v ňom aj republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump. Informovala o tom dnes organizácia SITE, ktorá monitoruje aktivity militantov na internete.

Miliardár a developer Trump, bývalá hviezda televíznej reality šou a favorit medzi republikánskymi prezidentskými kandidátmi, je v 51-minútovom filme zachytený, ako v decembri vyzýva Spojené štáty, aby zakázali všetkým moslimom vstup do krajiny. V záberoch je vidieť, že jeho priaznivci nadšene tlieskajú, uviedla dnes tlačová agentúra Reuters.

Trump sa vo filme objavuje medzi dvoma zábermi s militantným vodcom Anwarom Awlakím, ktorého zabilo v Jemene v roku 2011 bezpilotné lietadlo. Awlakí v záberoch hovorí, že moslimovia v Spojených štátoch majú na výber medzi dvoma možnosťami – buď odídu do nejakej islamskej krajiny alebo zostanú v USA a budú tam bojovať proti Západu.

Film začal v piatok šíriť na sociálnej sieti Twitter aj spravodajský portál, ktorý patrí mediálnej spoločnosti aš-Šabábu al-Kataib Media Foundation.

Trumpova výzva zakázať moslimom vstup do USA si vyslúžila odsúdenie zo strany amerických politikov. Výzva vyvolala aj medzinárodný rozruch a vyústila do kritiky, že Trumpove názory môžu zneužiť islamistickí militanti na propagandistické ciele.

Skupina aš-Šabáb, ktorá sa snaží zvrhnúť prozápadnú vládu v Somálsku a zaviesť prísnu obdobu islamského práva šaría, je napojená na medzinárodnú militantnú sieť al-Káida. Útoky podniká takisto v Keni a Etiópii.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Donald Trump
Firmy a inštitúcie Aš-Šabáb