Saudskou Arábiou vedená koalícia ukončila prímerie v Jemene

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Jemen
Letecký útok uskutočnila koalícia na čele so Saudskou Arábiou. Foto: Ilustračné, SITA/AP

Rijád 2. januára (WebNoviny.sk) – Saudskou Arábiou vedená koalícia oznámila dnes ukončenie vyše dvojtýždňového prímeria v Jemene, ktoré obe strany konfliktu opakovane porušovali. S odvolaním sa na saudskoarabskú štátnu tlačovú agentúru SPA o tom informovala agentúra Reuters.

„Vedenie koalície podporujúcej zákonnú vládu v Jemene oznamuje ukončenie prímeria v Jemene v sobotu o 14.00 h (12.00 h SEČ),“ uviedla SPA v krátkej správe na svojom účte na Twiterri.

Prímerie sa oficiálne začalo 15. decembra súčasne so začiatkom mierových rozhovorov o Jemene, podporovaných Organizáciou Spojených národov. Rozhovory vo Švajčiarsku sa neskončili dohodou o konci vojny, budú však pokračovať 14. januára.

Vojna v Jemene si vyžiadala už takmer 6000 ľudských životov a uvrhla chudobnú krajinu do humanitárnej krízy. V konflikte stoja šiitskí povstalci známi ako húsíovia a armádne jednotky lojálne bývalému prezidentovi Alímu Abdalláhovi Sálihovi proti medzinárodne uznávanej vláde prezidenta Abd Rabbuha Mansúra Hádího, ktorú od marca podporuje náletmi Saudskou Arábiou vedená koalícia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia