Breivik sa sťažuje na zlé zaobchádzanie, pozrie sa na to súd

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Breivik
Foto: SITA/AP

Oslo 5. januára (WebNoviny.sk) – Nórsky súd dnes oznámil, že sa bude zaoberať žalobou odsúdeného masového vraha Andersa Behringa Breivika, ktorý sa sťažuje na zlé zaobchádzanie a porušovanie jeho ľudských práv vo väzení.

Podľa hovorkyne okresného súdu v metropole Oslo Breivikovu sťažnosť posúdia počas štvordňového procesu, ktorý sa začne 15. marca. Z bezpečnostných dôvodov sa budú pojednávania konať v priestoroch väznice, uviedla agentúra AP.

Breivik sa sťažuje najmä na to, že je zadržiavaný v prísnej izolácii. Vlani v októbri vyhlásil, že mimo svojej cely môže tráviť len zhruba hodinu denne, pričom pohrozil protestnou hladovkou. Svoje sťažnosti zaslal aj nórskym a švédskym médiám.

Tento pravicový extrémista v roku 2011 odpálil v Osle auto naložené výbušninami a následne spustil paľbu v mládežníckom tábore na ostrove Utöya, pričom dovedna zabil 77 ľudí. Súd mu udelil najvyšší možný trest, 21 rokov väzenia s možnosťou predĺženia, ktorý si odpykáva v prísne stráženej väznici Skien v južnom Nórsku.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Anders Behring Breivik