Útlm života v Bruseli kvôli terorizmu stál milióny eur

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Polícia
V uliciach hliadkujú vojaci so samopalmi, policajné jednotky sú rozmiestnené pred školami a na staniciach metra, ktoré už medzitým opäť otvorili. Foto: SITA/AP

Brusel 7. januára (WebNoviny.sk) – Niekoľkodňové utlmenie spoločenského a ekonomického života v Bruseli, ku ktorému došlo vlani v novembri kvôli hrozbe teroristických útokov, stálo Belgičanov 0,1 percenta ich hrubého domáceho produktu (HDP) za posledný štvrťrok 2015.

Len niekoľko dní po atentátoch v Paríži z 13. novembra bol v Bruseli zavedený štvrtý, najvyšší stupeň ohrozenia, ktorý znamená „závažné a bezprostredné“ hrozby teroristických útokov.

Predseda Federácie podnikov v Belgicku Pieter Timmermans v rozhovore pre americký denník Wall Street Journal vyčíslil, že „utlmenie“ bežného života Bruselčanov a ďalšie náklady spojené s teroristickými hrozbami krajinu vyšli na 350 miliónov eur. Z toho viac ako polovicu nákladov pohltila situácia v Bruseli, kde došlo k vážnym obmedzeniam hromadnej dopravy a cestovného ruchu; najviac však utrpeli hotely, pohostinstvá, bary a reštaurácie.

Zavedenie štvrtého stupňa ohrozenia viedlo koncom novembra (od 21. do 26.11) k uzavretiu metra, viacerých veľkých obchodov, škôl, k obmedzeniu prevádzky mnohých podnikov, ktorých zamestnanci zostali doma, a k zrušeniu celej série kultúrnych a športových udalostí.

Timmermans však vyjadril nádej, že belgická ekonomika by už ďalej novembrovou udalosťami v Bruseli trpieť nemala. „Vidíme už prvé známky oživenia. Je dôležité obnoviť imidž Belgicka smerom do zahraničia,“ zhodnotil situáciu Timmermans.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia