V Kolíne vyčíňali aj azylanti, vláda zvažuje ich vyhostenie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Nemecko útoky na ženy
Foto: SITA/AP

Berlín 8. januára (Webnoviny.sk) – Nemecké ministerstvo vnútra potvrdilo dnes informácie, že medzi aktérmi násilností počas osláv príchodu nového roka v Kolíne nad Rýnom boli žiadatelia o azyl. Podľa vyjadrenia hovorcu Tobiasa Plateho, ktoré cituje agentúra Reuters, polícia už pozná mená 31 osôb spojených s hromadným prepadávaním v kolínskych uliciach, kde boli obeťami prevažne ženy. Medzi týmito identifikovanými osobami je 18 žiadateľov o azyl v Nemecku.

Hovorca tiež informoval, že z 32 zdokumentovaných trestných činov zo silvestrovskej noci ide v prevažnej väčšine o krádeže a ublíženie na tele. Sexuálne útoky sú predmetom troch z týchto prípadov, s ktorými však nie je spojený ani jeden z doteraz identifikovaných násilníkov.

Medzi 31 podozrivými, ktorých polícia vypočúvala, sú podľa Plateho deviati Alžírčania, ôsmi Maročania, piati Iránci a štyria Sýrčania. Zvyšok tvoria dvaja nemeckí občania, Iračan, Srb a občan Spojených štátov. V súvislosti s násilnosťami v Kolíne nad Rýnom a ďalších nemeckých mestách sa dnes tamojšie vládne strany zaviazali radikálne zakročiť proti migrantom, ktorí spáchajú trestný čin.

Okradnutie, ohrozovanie alebo sexuálne obťažovanie skupinami prevažne opitých mužov vo veku 18-35 rokov počas novoročných osláv nahlásilo podľa údajov agentúry Reuters 121 žien. Samotné obete i svedkovia vypovedali, že páchateľmi boli prevažne muži severoafrického alebo arabského výzoru.

Prepadávanie mužmi pochádzajúcimi zjavne z cudziny vyvolalo v Nemecku pobúrenie v období, keď je táto krajina vystavená nebývalej imigrácii. Nemecký minister spravodlivosti Heiko Maas vo štvrtok varoval žiadateľov o azyl, že v prípade spáchania násilných trestných činov môžu očakávať vyhostenie.

V reakcii na útoky Kresťanskodemokratickú únia (CDU) kancelárky Angely Merkelovej vyzvala na sprísnenie postihov voči žiadateľom o azyl, ktorí vyvolávajú problémy. Vyplýva to z návrhu, do ktorého agentúra Reuters nahliadla pred schôdzkou vedenia strany v Mainzi.

Tento návrh podporuje aj vicekancelár Sigmar Gabriel, ktorý je predsedom Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD), koaličného partnera Merkelovej CDU. „Prečo by mali nemeckí daňoví poplatníci platiť za väzenský pobyt zahraničných páchateľov trestných činov? Hrozba, že by mali stráviť čas za mrežami v ich vlastnej krajine, je oveľa väčší odstrašujúci prostriedok než väzenský trest v Nemecku.“

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Heiko MaasSigmar Gabriel