Tisíce Poliakov demonštrovali za demokraciu a slobodu médií

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Tisíce Poliakov demonštrovali za demokraciu a slobodu médií
Tisíce oponentov novej poľskej pravicovej vlády demonštrovali v sobotu po celom Poľsku za slobodu slova a demokraciu. Protesty v 19 poľských mestách zorganizovalo nové zoskupenie nazvané Výbor na ochranu demokracie, ktoré minulý mesiac dostalo na protivládne protesty do ulíc desiatky tisíc Poliakov. Vo Varšave protestovalo asi 5000 ľudí. Podobné protesty sa uskutočnili v Krakove, Katoviciach a Lodži. Mnohí z nich mávali transparentmi s heslami ako Ruky preč od nášho rádia a Vláda klame. Varšava, 9. január 2016. Foto: SITA/AP

VARŠAVA 9. januára (WebNoviny.sk) – Tisíce oponentov novej poľskej pravicovej vlády demonštrovali v sobotu po celom Poľsku za slobodu slova a demokraciu. Protesty v 19 poľských mestách zorganizovalo nové zoskupenie nazvané Výbor na ochranu demokracie, ktoré minulý mesiac dostalo na protivládne protesty do ulíc desiatky tisíc Poliakov, informovala tlačová agentúra AP.

Vo Varšave protestovalo dnes pod zástavami Poľska a Európskej únie podľa agentúry DPA asi 5000 ľudí. Podobné protesty sa uskutočnili v Krakove, Katoviciach a Lodži. Mnohí z nich mávali transparentmi s heslami ako „Ruky preč od nášho rádia“ a „Vláda klame“. „Už sme kedysi v tejto krajine mali centrálne kontrolovanú televíziu,“ citovala DPA jedného zo starších demonštrantov.

Demonštranti tvrdia, že zmeny, ktoré vláda urobila, aby dostala ústavný súd a verejnoprávne médiá pod svoju kontrolu, ohrozujú slobodu médií a demokracie.

Obrazom: Poliaci vyšli do ulíc

Vládnuca konzervatívna strana Právo a spravodlivosť (PiS) argumentuje, že verejnoprávne médiá nadbiehali predošlej vláde a chýbala im objektivita. Do polovice roka plánuje ďalšie zmeny, ktoré dajú vláde úplnú kontrolu nad verejnoprávnou televíziou a rozhlasom i tlačovou agentúrou PAP, uviedla AP. Oponenti zákona však hovoria, že predstavitelia PiS pravidelne bojkotovali programy médií a nereagovali na pozvania, aby v nich vystúpili.

Nový mediálny zákon, ktorý nadobudol účinnosť v piatok, ukončil mandáty vedenia verejnoprávnej televízie a rozhlasu a právomoc vymenovať ich riadiacich pracovníkov dal ministrovi štátnej pokladnice. Minister štátnej pokladnice Dawid Jackiewicz v piatok vymenoval za nového šéfa Poľskej televízie (TVP) konzervatívneho politika a novinára, bývalého člena Európskeho parlamentu Jaceka Kurského.

Kurski je „zárukou návratu rovnováhy do verejnoprávnych médií“, vyhlásil Jackiewicz. „Televízia potrebuje vecnú, objektívnu žurnalistiku,“ dodal s tým, že novinári, ktorí takéto štandardy nespĺňajú, môžu „byť znepokojení“. Nového šéfa verejnoprávneho rozhlasu vymenuje podľa agentúry DPA Jackiewicz v pondelok.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia