Ukrajina zažila prvý výpadok elektriny spôsobený vírusom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Elektrina, elektrický stĺp
Foto: ilustračné, Thinkstock

Washington/Kyjev 10. januára (WebNoviny.sk) – Výpadky v dodávkach elektrickej energie, ktoré niektoré časti Ukrajiny postihli 23. decembra, spôsobili neznámi počítačoví piráti pomocou vírusu. Uvádza sa to v zverejnenej správe americkej spoločnosti SANS ICS, ktorá sa venuje počítačovým technológiám.

Ako informovala agentúra Reuters, odborníci spoločnosti z USA na základe analýzy dospeli k záveru, že výpadky v dodávkach elektriny na západe Ukrajiny boli spôsobené počítačovým útokom, ktorý bol spáchaný pomocou programového zabezpečenia. Po jeho nainštalovaní do počítačových systémov hackeri dokázali na diaľku prerušiť dodávky elektrickej energie spoločnosti Prykarpatťaoblenergo na západe štátu.

Program použitý hackermi neumožnil ukrajinským špecialistom, aby odhalili útok. Podľa SANS ICS počítačoví piráti zaútočili aj na zákaznícke centrum, takže klienti nemohli oznámiť výpadok v dodávkach elektriny. Ten trval asi šesť hodín.„Rozsiahly útok bol spáchaný súčasne na niekoľko objektov energetickej siete. Jeho koordinácia a organizácia bola na veľmi vysokej úrovni,“ uviedol predstaviteľ SANS ICS Robert Lee.

Experti považujú spomínaný incident za prvý prípad výpadku dodávok elektrickej energie spôsobený počítačovým útokom. Ukrajinská tajná služba SBU obvinila z útoku Rusko.

Americká počítačová firma iSight Partners identifikovala jeho páchateľa ako ruskú hackerskú skupinu známu pod menom Sandworm. Ukrajinské ministerstvo energetiky medzičasom oznámilo, že o kauze sa bude rokovať po 18. januári, po dokončení vyšetrovania prípadu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia