Arabské štáty odsúdili útoky na saudskoarabské misie v Iráne

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Nimr al Nimr
Šejk Nimr al-Nimr na plagátoch, ktoré niesli ľudia požadujúci jeho prepustenie. Foto: archívne, SITA/AP

Káhira 10. januára (WebNoviny.sk) – Ministri zahraničných vecí členských krajín Ligy arabských štátov (LAŠ) dnes na svojej schôdzke v egyptskej Káhire odsúdili útoky na saudskoarabské diplomatické misie v Iráne a obvinili vládu v Teheráne, že zlyhala pri ich ochrane.

V prijatom vyhlásení LAŠ súčasne odsúdila fakt, zistený Bahrajnom, podľa ktorého existuje militantná skupina podporovaná iránskymi Revolučnými gardami.

Záverečné vyhlásenie na záver mimoriadneho zasadnutia LAŠ v Káhire podporili delegácie všetkých členských štátov – s výnimkou Libanonu, kde je proiránske šiitské hnutie Hizballáh významnou politickou silou. Väčšina ministrov zahraničných vecí členských krajín LAŠ dnes vo svojich vyhláseniach z tribúny mimoriadneho summitu deklarovala nutnosť podniknúť spoločné kroky voči Iránu, ale do záverečného vyhlásenia sa táto požiadavka nedostala.

Členské štáty sa však dohodli na vytvorení malého výboru, ktorého členovia budú pokračovať v diskusii o kríze vo vzťahoch arabských krajín s Iránom a budú konzultovať prípadné ďalšie kroky. Ďalšie rokovanie šéfov diplomacií LAŠ sa uskutoční 25. januára. Oznámil to na tlačovej konferencii v Káhire generálny tajomník LAŠ Nabíl al-Arabí.

Krízu medzi sunnitsko-moslimským kráľovstvom a prevažne šiitským Iránom, ktoré sú významnými vývozcami ropy, vyvolala poprava známeho šiitského duchovného Nimra an-Nimra v Saudskej Arábii. Pobúrením na ňu okrem Iránu reagovali aj ďalšie šiitské komunity v krajinách Blízkeho východu. V Iráne došlo aj k útoku na diplomatické zastúpenie Saudskej Arábie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Nábil al-Arabí
Firmy a inštitúcie Liga arabských štátov