Švédi vraj tajili sexuálne útoky migrantov na tínedžerky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Rakúšania prijali migrantov z Maďarska
Po mimoriadnej situácii, ktorá nastala v posledných dňoch v Maďarsku, sa predstavitelia Rakúska a Nemecka zhodli, že prijmú utečencov z maďarských táborov. Migrantov po vystúpení z autobusov smerujú do pripraveného záchytného tábora, kde na nich čakajú polícia, pracovníci imigračných úradov a Červeného kríža. Po migrantov príde mimoriadny vlak, ktorý ich odvezie ďalej do Viedne. Rakúsko, 5. septembra 2015. Foto: SITA/AP

Štokholm 11. januára (WebNoviny.sk) – Švédska polícia dnes nariadila vyšetrovanie tvrdení, že policajti zatajovali obvinenia zo sexuálnych útokov zväčša mladých migrantov na tínedžerky na hudobnom festivale v Štokholme. Tento škandál skritizoval aj premiér Stefan Löfven, informovala tlačová agentúra Reuters.

Vyšetrovanie nasleduje po tom, čo švédske médiá zverejnili interné policajné správy, podľa ktorých približne 50 podozrivých podniklo v auguste sexuálne útoky na dievčatá v tínedžerskom veku na festivale mládeže s názvom „We are Sthlm“. K takýmto útokom došlo na rovnakom festivale aj v roku 2014. Podujatia sú medzi mládežou obľúbené a zakaždým prilákajú tisíce ľudí.

Je to dvojnásobná zrada týchto mladých žien,“ uviedol premiér Löfven pre noviny Expressen. „(Činy) Neboli trestne stíhané a riešené tak, ako by sme si želali. Po druhé, polícia o týchto problémoch neinformovala ani nehovorila,“ dodal politik.

Švédske médiá prirovnali útoky na festivale k silvestrovským útokom na ženy v Kolíne nad Rýnom a v ďalších

nemeckých mestách, ktoré vyústili do 600 trestných oznámení na polícii, pričom podozriví sú väčšinou uchádzači o azyl.

Mnoho voličov vo Švédsku vyjadrilo silný odpor voči politike prijímania žiadateľov o azyl. Severská krajina ich vlani prijala 163.0000, sčasti v rámci migračnej vlny, ktorá minulý rok sužovala Európu. Nespokojnosť voličov sa odrazila aj na úspechu krajne pravicovej strany Švédski demokrati, z ktorej sa stal jeden z najväčších švédskych politických subjektov.

Stredoľavá vláda tento rok sprísnila hraničné kontroly, pričom kontroluje totožnosť osôb na hlavnom hraničnom priechode s Dánskom. Úrady sa totiž obávali, že inak by neboli schopné zvládnuť prílev utečencov.

Noviny Dagens Nyheter citovali interné policajné správy, na základe ktorých priniesli obraz o sexuálnych útokoch na festivale – útoky sa vystupňovali v roku 2014 a ešte viac v roku 2015, páchali ich väčšinou mladí Afganci.

Podľa policajných dokumentov, do ktorých mala agentúra Reuters možnosť nahliadnuť, polícia v roku 2015 prijala 20 sťažností na sexuálne trestné činy, pričom 14 z nich sa týkalo dievčat vo veku do 15 rokov. Stali sa v uvedenej oblasti počas festivalu. V roku 2014 bolo zaznamenaných 18 sťažností.

V policajných spisoch sa neuvádzala etnická príslušnosť páchateľov.

Niektorí predstavitelia polície uviedli, že polícia sa obávala, že správy o útokoch môžu posilniť krajnú pravicu, preto ich nezverejnila.

Šéf štátnej polície Dan Eliasson dnes však vyhlásil, že brať ohľad na politiku by nemalo byť súčasťou policajnej činnosti.

Musíme tomu prísť na koreň,“ vyhlásil Eliasson na tlačovej konferencii.

Zákonodarca zo Švédskych demokratov Björn Söder povedal pre večerník Expressen: „To je neslýchaný škandál.“

Minister vnútra Anders Ygeman privítal rozhodnutie polície vyšetriť kauzu.

Samozrejme, je to úplne neprijateľné, ak polícia zatajuje informácie,“ vyhlásil minister pre tlačovú agentúru TT.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Stefan Löfven