Iracký premiér sľubuje vyhnanie Islamského štátu z krajiny

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Hajdar al Abádí
Nový iracký premiér Hajdar al-Abádí. Foto: SITA/AP

Bagdad 12. januára (WebNoviny.sk) – Iracký premiér Hajdar Abádí prisľúbil dnes pokračovanie boja proti skupine Islamský štát (IS) a ubezpečil, že jeho vláda „nebude šetriť úsilím“, aby týchto militantných extrémistov vyhnala z Iraku. Podľa agentúry AP sa tak vyjadril deň po útoku na obchodné centrum v Bagdade, ku ktorému sa IS prihlásil.

Abádí navštívil dnes miesto pondelňajšieho útoku v mestskej časti Nový Bagdad, kde opísal túto udalosť ako „zúfalý pokus“ militantov IS po tom, ako v decembri stratili kontrolu nad irackým mestom Ramádí.

Obchodné centrum Džawhara v prevažne šiitskej časti Bagdadu napadli v pondelok ozbrojenci, ktorí odpálili výbušniny pri vstupe, pričom zahynulo 18 ľudí a približne 50 ďalších utrpelo zranenia. Iracké sily pri následnom zásahu dvoch útočníkov usmrtili a štyroch zatkli.

Islamský štát vo svojom vyhlásení uviedol, že útok bol namierený proti šiitským moslimom, a pohrozil ešte „horšími“ činmi. Ešte v pondelok otriasli samovražedné útoky aj prevažne šiitským mestom Mukdádíja severne od Bagdadu, odkiaľ hlásili najmenej 24 mŕtvych a 52 zranených. V juhovýchodnej časti Bagdadu si medzitým odpálenie bomby uloženej v aute vyžiadalo najmenej päť mŕtvych a 12 zranených.

Rozvášnené davy následne zaútočili na viaceré sunnitské mešity, čo prinútilo bezpečnostné sily zaviesť v daných oblastiach zákaz nočného vychádzania. Podľa zdrojov AP pri týchto nepokojoch zahynul imám jednej z mešít a dve z nich sú úplne zničené.

Osobitný vyslanec OSN pre Irak Ján Kubiš v tejto súvislosti vyzval „všetky strany, aby sa nenechali zatiahnuť do kolobehu odviet“, a varoval, že cieľom násilností je „vrátiť túto krajinu do temného obdobia medzináboženského sporu“.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Hajdar AbádíJán Kubiš
Firmy a inštitúcie Islamský štát