Turci majú odtlačky prstov muža, ktorý zabíjal v Istanbule

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Centrom Istanbulu otriasol výbuch, na mieste sú mŕtvi
K výbuchu došlo na Námestí sultána Ahmeda v centre Istanbulu neďaleko Modrej mešity hojne navštevovanej zahraničnými turistami. Foto: SITA/AP

ISTANBUL 13. januára (WebNoviny.sk) – Samovražedný útočník, ktorý v historickom centre Istanbulu zabil v utorok desať ľudí, nebol na zozname hľadaných osôb, uviedol dnes v Istanbule turecký minister vnútra Efkan Ala na spoločnej tlačovej konferencii so svojím nemeckým náprotivkom Thomasom de Maizierom.

Úrady majú odtlačky prstov atentátnika

Ala podľa agentúry Reuters potvrdil, že turecké úrady majú odtlačky prstov atentátnika, ktorý sa pred týždňom zaregistroval na imigračnom úrade v Istanbule, avšak jeho meno nefiguruje na zozname hľadaných osôb. „Váš predpoklad, že mu boli sňaté odtlačky prstov a že máme o ňom záznam, je správny. Ale na zozname hľadaných osôb nefiguruje. A nie je ani na zoznamoch cieľových osôb, ktoré sme dostali z iných krajín,“ povedal turecký minister vnútra.

Ala ďalej uviedol, že v súvislosti s utorkovým útokom v Istanbule, pri ktorom zahynulo desať cudzincov a viacero ľudí utrpelo zranenia, bola zadržaná jedna osoba. Podľa jeho slov turecké úrady doposiaľ v rámci operácií proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS) zadržali celkovo 3300 ľudí, z toho 220 v týždni pred atentátom v Istanbule.

Obrázky: Centrom Istanbulu otriasol výbuch

Ala konštatoval, že v nemocničnom ošetrení zatiaľ zostáva 11 osôb vrátane deviatich nemeckých občanov, z ktorých dvaja sú vo vážnom stave. Nemecký minister vnútra Thomas de Maiziere povedal, že zatiaľ neexistujú nijaké indície, ktoré by svedčili o tom, že samovražedný útočník si skupinu nemeckých turistov vybral zámerne. „Na základe toho, čo zatiaľ vieme z vyšetrovania, nejestvujú žiadne indície, ktoré by naznačovali, že útok bol cielene vedený proti Nemcom,“ povedal Maiziere a zdôraznil, že útok nebude mať nijaký vplyv na úsilie Nemecka v boji proti svetovému terorizmu.

Počet Nemcov zabitých pri výbuchu vzrástol na desať

Počet Nemcov zabitých pri utorňajšom samovražednom bombovom útoku v Istanbule stúpol v stredu z deväť na desať. Oznámila to hovorkyňa nemeckého ministerstva zahraničných vecí, ktorú citovala agentúra Reuters.

Jeden z nemeckých turistov, ktorému výbuch spôsobil vážne zranenia, neskôr na ich následky zomrel, uviedla Sawsan Chebliová na tlačovej konferencii v Berlíne. Zo zranení sa stále zotavuje sedem Nemcov, pričom päť z nich sa nachádza na jednotke intenzívnej starostlivosti, dodala.

Utorňajší samovražedný bombový útok sa stal v centre Istanbulu neďaleko Modrej mešity a múzea Hagia Sofia – pamiatok hojne navštevovaných zahraničnými turistami. Obeťami a zranenými sú najmä nemeckí turisti.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia